Sute de centre sociale vor fi controlate în această săptămână
Premierul Marcel Ciolacu a convocat duminică o întâlnire de lucru cu mai mulţi miniştri şi şefi de instituţii, în cazul bătrânilor abuzați în trei aziluri din Voluntari, în cadrul căreia a anunţat demararea unor controale urgente în toate centrele de stat sau private. Tot sistemul de asistență socială, de la autorizare la monitorizare şi control, va fi regândit, iar modificările legislative necesare ar urma să fie făcute în următoarea sesiune parlamentară.
„Toate centrele pentru copii, persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi, de stat sau private, trebuie verificate şi reanalizate toate autorizaţiile. Termenul va fi unul foarte scurt, o săptămână, sub coordonarea prefecţilor”, a declarat prim-ministrul după ședință.
El a solicitat autorităţilor „toleranţă zero faţă de grupurile infracţionale care au jefuit aceste persoane total neajutorate” şi a anunţat că a stabilit, împreună cu ministrul justiţiei, ca soluţionarea acestui dosar să fie prioritară.
„Fac un apel către toate cultele din România, în primul rând către Biserica Ortodoxă, cât şi către ONG-urile care activează în domeniul social. Avem nevoie de implicarea dumneavoastră pe tot ce ţine de latura socială, de asistenţă pentru persoanele vulnerabile”, a mai spus Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres, precizând că Ministerul Muncii va avea discuţii cu reprezentanţii cultelor şi cu ONG-urile, pentru încheierea unor acorduri de colaborare.
Premierul a vorbit și de schimbarea sistemului, pentru că „
este nepermis să avem o mulţime de instituţii de control care îşi pasează vina una alteia”. „Vreau un sistem coerent, cu reguli clare în acest domeniu”, a afirmat el.Ministrul muncii, Marius Budăi, a prezentat vineri câteva măsuri care ar putea fi introduse în Legea asistenţei sociale, astfel încât situații precum cele din Voluntari să nu mai fie posibile. Printre acestea se numără instalarea de camere video în centrele de îngrijire, instituirea unui auditor social pentru fiecare centru, proceduri de colaborare cu reprezentanţii societăţii civile.
La rândul său, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat duminică seară, la B1TV, că se lucrează la un proiect care să prevadă o relație directă între centrele care adăpostesc persoane cu boli psihice și spitalele de profil.
„Am reuşit să examinăm toţi aceşti pacienţi care se aflau la centre de primire pentru persoane fără adăpost. Mulţi dintre ei aveau nevoie de corectarea medicaţiei pentru o patologie psihiatrică. Au primit acest lucru. Unii dintre ei au fost îndrumaţi spre alte spitale, pentru că existau şi patologii de altă natură. Lucrurile, cel puţin din punct de vedere medical, sunt stabilizate”, a afirmat Rafila.
Ministrul a explicat că mulţi dintre cei internaţi în centre au nevoie de „un suport medical permanent” și că se încearcă găsirea unei soluții de colaborare directă între cămine și spitalele de psihiatrie. (C. Z.)