Tabără de iconografie la Jaca, în Ungaria
În Parohia Ortodoxă Română din Jaca, care aparține de Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei, s-a desfășurat în perioada 9-16 iulie o tabără de pictură. În cadrul acesteia, elevii au învățat tainele picturii pe sticlă, însuşindu-şi informații importante despre viața sfinților pe care i-au reprezentat, despre semnificația culorilor și a materialelor folosite.
Chiar dacă sunt în vacanță, elevii ortodocși români ai Școlii Generale din Jaca, Ungaria, nu au abandonat cu totul activitățile desfășurate împreună. Dacă până acum au mers la ore împreună, acum, în timpul vacanței de vară, a venit rândul activităților desfășurate la parohia de care aparțin, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
În perioada 9-16 iulie, elevii au participat la o tabără de pictură organizată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, sub îndrumarea părintelui Cosmin Pop, preotul paroh din Jaca. Aceasta s-a desfășurat la Casa de Cultură din localitate și este deja la a 9-a ediție. În cadrul taberei, 18 elevi din clasele II-V de la şcoala generală din localitate au învățat și au exersat tehnica pictării de icoane pe sticlă. Pe lângă activitățile artistice, elevii au avut parte și de alte manifestări. Vineri, 13 iulie 2018, micii elevi iconari, împreună cu părintele Cosmin Pop și cu alte cadre didactice, au efectuat o vizită la Giula. Aici au luat parte la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Episcopală de Preasfințitul Părinte Siluan, împreună cu părintele protosinghel Visarion Tuderici, secretarul eparhial, au văzut locașul de cult și au primit ca binecuvântare iconițe și cruciulițe din partea ierarhului, care le-a adresat și un cuvânt de bun venit, felicitându-i pe copii pentru interesul arătat față de sfintele icoane și pe părintele Cosmin pentru talentul și preocuparea sa de a transmite copiilor această frumoasă îndeletnicire. Copiii au vizitat apoi cetatea de cărămidă a Giulei, cu o vechime de peste 600 de ani, și alte obiective turistice din oraș și au luat masa, având în acest sens și sprijinul Centrului de Documentare și Informare al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria și al doamnei director Mariana Negrău.
În perioada de desfășurare a taberei, copiii s-au adunat în fiecare zi la Casa de Cultură din Jaca și au învățat tainele picturii pe sticlă, însuşindu-şi informații importante despre viața sfinților pe care i-au reprezentat, despre semnificația culorilor și a materialelor folosite, precum și a icoanelor în viața Bisericii și a credincioșilor. La final, icoanele realizate de ei vor fi prezentate într-o expoziție la Casa de Cultură, ca în fiecare an.
Demn de apreciat, dincolo de însușirea artei pictării icoanelor pe sticlă și de apropierea copiilor de valorile Bisericii Ortodoxe Române, este faptul că, prin dragostea de icoane și de Biserica străbună a părintelui Cosmin Pop, acesta a reușit să îi atragă la taberele de iconografie și pe copiii din familii maghiare sau mixte, care participă cu drag la activități.