Tabără de vară în Parohia Viziru
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a aflat duminică, 9 august 2015, în mijlocul copiilor şi tinerilor participanţi la cea de-a XIX-a ediţie a taberei de vară de la Parohia Viziru din judeţul Brăila. Ediţia din acest an este intitulată „Ora de religie în vacanţă – misiunea tinerilor de a reînnoi prin experienţă tradiţia satului românesc”.
Ierarhul a săvârşit, cu acest prilej, Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de copiii şi tinerii participanţi la tabără, intonând la sfârşitul Sfintei Liturghii şi Paraclisul Maicii Domnului. `Tinerii din mediul rural, marginalizaţi socioprofesional şi cu risc de abandon şcolar, sunt lipsiţi şi de oferte de vacanţă în localităţile lor, neavând ca variantă decât consumul de virtual care împiedică dezvoltarea creativităţii şi comunicarea reală între tineri. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, în ultimii 19 ani s-au desfăşurat în Parohia Viziru de Jos tabere de copii şi tineret cu diverse teme reunite în tema generală «Redescoperirea valorilor tradiţionale ale spiritualităţii româneşti». Anul acesta programul taberei cuprinde activităţi cultural-religioase, artistice, de creaţie, culinare, sportive şi recreative la care participă timp de două săptămâni aproximativ 70 de copii şi tineri; programul taberei este ritmat de săvârşirea zilnică a Utreniei, a Sfintei Liturghii, a Vecerniei şi a Paraclisului Maicii Domnului. Dacă până anul acesta, pentru buna desfăşurare a activităţilor erau implicate cadre didactice şi voluntari adulţi, acum atelierele de lucru sunt coordonate de tinerii liceeni şi studenţi din parohie care anterior erau grupul ţintă al programului. Aceştia, după primul sentiment de surpriză, se dovedesc a fi buni lideri şi animatori de grup deoarece sunt recente experienţele lor încercând să ofere ceea ce şi-ar fi dorit să primească atunci când erau beneficiari. Practica la strană din timpul anului favorizează dizolvarea conflictelor dintre generaţii astfel încât echipele de lucru formate din copii şi tineri de diferite vârste creează un cadru de familie firesc manifestat prin acceptare şi împreună-lucrare", ne-a declarat pr. paroh Simeon Sică Bănică, organizatorul taberei.
La sfârşitul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa a oferit daruri tuturor copiilor şi tinerilor, constând în iconiţe, cruciuliţe şi metaniere. După încheierea momentului liturgic au fost vizitate atelierele de creaţie, fiind apreciate lucrările realizate de copii şi tineri. Înaltpreasfinţia Sa a binecuvântat, apoi, agapa oferită de pr. paroh Simeon Sică Bănică, prin strădania doamnelor din comitetul parohial.