Tabăra „Dezvoltarea performanţelor la copii“, la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în perioada 26-30 decembrie 2013, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ a avut loc tabăra de iarnă intitulată „Dezvoltarea performanţelor la copii“, desfăşurată cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ.
În tabără au participat 76 de elevi cu vârste cuprinse între 20 şi 17 ani, printre aceştia numărându-se şi 10 copii din localitatea Donduşeni, Republica Moldova.
Paleta de activităţi a taberei a fost una largă, cu mai multe secţiuni. Prima şi cea mai importantă secţiune, dat fiind faptul că tabăra s-a desfăşurat la Seminarul de la Mănăstirea Neamţ, a fost cea duhovnicească. Copiii au participat la slujbele Sfintelor Liturghii din 27 şi 29 decembrie, oficiate în Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“. De asemenea, în fiecare dimineaţă şi seară, toţi copiii din tabără au participat la rugăciuni în comun, săvârşite în Paraclisul „Sf. Vasile cel Mare“.
Un alt segment al taberei a fost cel artistic, prin secţiunile de desen şi pictură intitulate „Icoana din sufletul copilului“ şi „Felicitări de iarnă“, dar şi cel muzical, prin manifestarea „Colinde şi cântece de iarnă“.
La activitatea culturală „Cuvinte şi cărţi“, participanţii au realizat eseuri şi basme pe o temă dată, iar la activitatea „Să ne cunoaştem înaintaşii“, pe baza filmului vizionat „Ştefan cel Mare“, copiii şi-au exprimat păreri care au avut un impact emoţional şi sufletesc cu totul aparte.
Nu au lipsit nici activităţile sportive. Chiar dacă nu am avut zăpadă, copiii s-au întrecut în activităţi sportive precum tenis de masă, şah etc. La final, elevii cei mai buni, cu lucrările cele mai interesante, au fost premiaţi.
Cum Seminarul „Veniamin Costachi“ se află într-un ţinut binecuvântat de sfinţii nemţeni şi de înaintaşi, o altă latură a taberei a fost cea a pelerinajelor sub egida „Să vizităm locuri pline de sfinţenie şi cultură“. Mănăstirile Neamţ, Secu, Sihăstria, Agapia, Văratec, dar şi Cetatea Neamţului, casele memoriale „Ion Creangă“ şi „Veronica Micle“ au fost, cu adevărat, popasuri de neuitat.
Dorim să aducem alese mulţumiri membrilor Consiliului Judeţean Neamţ, în special domnului Dan Constantin, care au înţeles să sprijine acest proiect, pentru că seminarul nemţean a mai desfăşurat şi o tabără de vară cu acelaşi titlu care s-a bucurat de acelaşi sprijin. Mulţumiri se cuvin a fi aduse şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, care, prin domnul inspector şcolar general, prof. dr. Viorel Stan, a susţinut şi sprijinit buna desfăşurare a tuturor activităţilor taberei, precum şi toate iniţiativele pe care le desfăşoară şcoala teologică de la Mănăstirea Neamţ.
Toate aceste manifestări ale taberei nu puteau fi desfăşurate fără sprijinul profesorilor, pedagogilor şi elevilor Seminarului de la Mănăstirea Neamţ pe care aş dori să-i nominalizez în rândurile ce urmează, mulţumindu-le cu recunoştinţă: pr. director Ioan Mihoc, pr. Vasile Păvăleanu, Diogene Mihăilă, Dan Ţârdea, Oana Grădinaru, Serghei Rudeanu, Apetroaie Elena, Elena Anisescu, Ioan Crăcană, Gheorghe Tiugea, Valeriu Dimitriu, pr. George Chiriţa, Oltia Mihoc, Marius Brumă, Ion Lariu, pr. Ovidiu Dediu, Adrian Cojocariu. (Pr. prof. Viorel Romus Laiu - Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ)