Tabăra „Împreună în pridvorul satului” în Munții Buzăului

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 31 Iulie 2019

În perioada 24-28 iulie 2019, în zona așezărilor rupestre din Munții Buzăului, pe raza comunei Bozioru, a avut loc tabăra „Împreună în pridvorul satului”, organizată de Asociația Platforma civică ÎMPREUNĂ, în parteneriat cu Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Evenimentul a reunit 71 de participanți și a presupus realizarea de activități educativ-știin­ți­fice, culturale și de dezvoltare personală, pe grupe de vârstă, de la 6 la 18 ani.

Copiii de vârste mici au participat la o multitudine de ateliere, precum atelierul de jocuri vechi, atelierul de povești și proverbe românești și atelierul de lucru manual din lumea satului românesc.

Grupele mari de vârstă au participat la traininguri de dezvoltare personală și debate, iar în seara finală a taberei, adolescenții au susținut o dezbatere cu moțiunea: „Acest Parlament consideră că este vătămătoare folosirea rețelelor de socializare de către minorii cu vârste mai mici de 14 ani”.

Alte ateliere realizate în tabără au fost: Inițiere în dansurile vechi românești, Tainele iei străbune, Arta dezbaterii în pridvorul satului.

În fiecare zi, cei 71 de partici­panți au mers în drumeție la așezările rupestre din Munții Buzăului, încărcate de semnificații spirituale și istorice, având în vedere că ele au reprezentat adăpost pentru primii eremiți din spațiul creștin românesc, bogat în vestigii rupestre în această zonă: Schitul Fundătura, Agatonul vechi, Agatonul nou, bisericuța lui Iosif și chilia lui Dionisie Torcătorul. De asemenea, au fost vizitate biserici vechi de lemn și nu numai, cum ar fi biserica din Bozioru de Sus sau biserica veche a Mănăstirii Cârnu, locaș ce datează din vremea domnitorului Mircea Ciobanu și a Doamnei Chiajna și care păstrează catapeteasma originală.

Excursii științifice au fost realizate și în geo-parcul „Ținutul Buzăului”. Au fost explorați trovanții de la Ulmet și cei de la Gîrliciu-Runcosu, copiii primind explicații geografice cu privire la aceste microforme de relief spectaculoase, a căror evoluție nu s-a încheiat încă și, de aceea, poate fi observată ca atare.

Pe parcursul taberei, un preot și doi profesori de geografie au oferit tot timpul răspunsuri la întrebările celor mici.