Tabără internaţională de creaţie la Dervent

Un articol de: Ioan Bușagă - 09 Iulie 2013
Şi în acest an, artişti din ţară şi din străinătate se reunesc la mănăstirea constănţeană Dervent pentru a participa la tabăra internaţională de creaţie contemporană „Dunărea şi Dobrogea creştină“, eveniment aflat la a VIII-a ediţie. Tabăra de creaţie a început de luni, 8 iulie, şi durează până joi, 18 iulie. 
 
În această perioadă, pictori din România, Moldova, Albania, Grecia şi Egipt vor descoperi şi vor recompune prin creaţiile lor frumuseţea meleagurilor dobrogene, pentru a rămâne mărturie peste veacuri şi pentru a îmbogăţi patrimoniul cultural al Mănăstirii Dervent. „Considerăm că acest eveniment special, iniţiat în linişte şi armonie de către Mănăstirea Dervent, a devenit un reper interesant al artei contemporane, bogat în posibilităţi spirituale şi identificări estetice de rezonanţă. Dialogurile cu artiştii, purtate sub albastrul cerului de la Dervent sau în tihna răcoroasă a interioarelor, consemnează nu o dată renaşterea unor întrebări: artă şi credinţă, religie şi artă, rolul Bisericii în constituirea unor mari valori patrimoniale şi aşa mai departe. Răspunsurile apar în forme şi culori desluşite în intimitatea pietrei sau calmul pânzelor unde autori din mari centre de cultură şi civilizaţie lasă pentru eternitate fragmente de gând şi suflet. Mănăstirea îşi construieşte astfel, cu adâncă înţelepciune, un patrimoniu artistic valoros, mărturie peste timp a vremurilor şi întrebărilor actuale, act şi fapt ce o evidenţiază ca preocupare în orizontul lăcaşurilor surori“, a precizat Alice Dinculescu, critic de artă.
 
De opt ani, Mănăstirea Dervent este gazda acestui eveniment internaţional de creaţie contemporană, ce se desfăşoară sub egida Arhiepiscopiei Tomisului, întrucât această mănăstire a fost construită pe pământul românesc încărcat de istorie şi semnificaţii. „Aici, în Dobrogea Sfântului Apostol Andrei, dacă suntem atenţi, ochii noştri au posibilitatea de a fi martorii unui efort contemporan pentru frumos. Părintele stareţ Andrei adună la Dervent, cu multă pricepere şi delicateţe, creatori capabili să înţeleagă tainele şi semnificaţiile locului, spre a le întoarce către oameni. Aşa a fost definit stilul de piatră şi lumină al spaţiului dintre ostroave prin mâna unui mare desenator şi pelerin, arhitectul Dan Corneliu, şi tot astfel, sculptori, pictori sau artişti decoratori desăvârşesc anual amprenta inconfundabilă a mănăstirii. Lucrările vor completa colecţia de pictură contemporană într-o perpetuă transmitere peste timp a căutării de sine, ce adună şi transmite sentimente, lumină, culoare - rolul artistului creator, responsabil şi complex, şi capătă noi rezonanţe de fiecare dată în ambianţa acestui spaţiu al Mănăstirii Dervent“, a mai spus Alice Dinculescu.