Tabăra „Muguri de lumină“ în Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria
În Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria a avut loc cea de a doua ediţie a taberei de religie „Muguri de lumină“, organizată cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Siluan, în perioada 8-10 noiembrie 2013.
Au participat 19 copii de la Şcoala Generală din Micherechi, Ungaria, împreună cu doamna directoare Ana Sárközi şi PS Siluan, pr. Visarion Tuderici, secretar eparhial, alţi îndrumători.
Prima zi a taberei a avut loc la Otlaca-Pustă, unde copiii au participat la Sfânta Liturghie, rostind Crezul şi Tatăl nostru. Au avut loc după aceea activităţi în mijlocul naturii: o vizită la grădina zoologică, dar şi plimbări şi jocuri, foarte apreciate de elevi.
Ziua a doua a taberei a avut un caracter cultural şi de cunoaştere o unor obiective importante, dar şi a unor instituţii româneşti din Seghedin (Seged), mare oraş universitar situat pe malurile Tisei. Au vizitat Domul sau Catedrala romano-catolică din Seghedin, unde doamna directoare Ana Sárközi le-a prezentat istoricul acestui lăcaş de cult, iar PS Episcop Siluan le-a vorbit despre semnificaţia liturgică a lăcaşului de cult din Biserica Ortodoxă, care are ca element principal săvârşirea Jertfei Euharistice, spre sfinţirea Sfintelor Daruri, împărtăşirea credincioşilor şi dobândirea vieţii celei veşnice, dar a subliniat şi câteva dintre elementele specifice lăcaşurilor de cult ortodoxe sau catolice. În aceeaşi zi, copiii au mai vizitat Muzeul de Cultură „Muró Ferenc“, dar şi unul dintre cele trei lăcaşuri de cult ortodoxe din oraş, şi anume Capela ortodoxă maghiară, unde au fost primiţi cu multă căldură sufletească şi grijă părintească de pr. paroh Imrényi Tibor, care le-a vorbit despre cele trei comori spirituale de mare preţ pe care le adăposteşte capela: icoana cu părticele din moaştele Cuvioasei Maria Egipteanca, o copie după icoana Maicii Domnului „Portăriţa“ de la Mănăstirea Iviron şi răcliţa cu moaştele Sfinţilor Cuvioşi Mucenici de la Mănăstirea „Sfântul Sava“. Programul de la Seghedin s-a încheiat prin vizitarea studioului teritorial al Televiziunii Naţionale M1, în care se redactează şi emisiunea în limba română numită „Ecranul nostru“. Au vizitat apoi şi Catedra de limbă română a Facultăţii de Pedagogie „Juhász Gyula“, din cadrul Universităţii din Seghedin, unde au fost întâmpinaţi de doamna profesoară Mihaela Bucin, şefa catedrei, care le-a vorbit despre locuri şi fenomene naturale, dar şi spirituale specifice zonei Buzău, din România, iar doamna consul Andreea Monica Radu, de la Consulatul General al României din Seghedin, le-a vorbit despre importanţa sărbătoririi zilei onomastice la români.
Ultima zi a taberei s-a desfăşurat în Micherechi, având un caracter liturgic şi festiv, deoarece biserica din Micherechi are ca hram principal sărbătoarea „Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil“.
Astfel, şi ediţia din acest an a taberei de religie pentru copiii de la Şcoala Generală Românească din Micherechi s-a dovedit a fi un eveniment cultural, dar şi educativ-religios foarte important, un mijloc de consolidare a identităţii naţionale româneşti şi spirituale creştin-ortodoxe şi doreşte să îi apropie pe copii de Dumnezeu.
Această manifestare face parte şi din Proiectul European cu numărul HURO/1101/090/ 2.1.3, legat de dezvoltarea turismului religios în zona judeţelor Bichiş (Békés) din Ungaria şi Arad din România, înaintat în comun de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, Arhiepiscopia Aradului şi Fundaţia publică pentru dezvoltarea localităţii Otlaca-Pustă şi realizat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalier Ungaria-România 2007-2013 (www.huro-cbc.eu, www. hungary-romania-cbc.eu) cu sprijinul Uniunii Europene şi cu co-finanţarea Fondului de Dezvoltare Regională din Europa, respectiv a Republicii Ungare şi României. (Informaţiile au fost furnizate de Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria)