Tabără pentru tineret organizată de Arhiepiscopia Craiovei
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Departamentul de tineret și catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei a organizat, în perioada 22-27 iulie, la Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, tabăra pentru tineret „Tradiție și noutate”, ajunsă la ediția a 6-a.
Părintele Mitropolit Irineu s-a aflat vineri, 26 iulie, în mijlocul participanților și le-a vorbit despre importanța prezenței tinerilor în Biserică și despre modelul tânărului din Sfânta Evanghelie care L-a întrebat pe Mântuitorul Iisus Hristos despre viața veșnică.
„Am urmărit îndeaproape acest program al taberei și sper că v-a plăcut. Pentru noi este încurajator acest gen de tabără și de întâlnire. Cele mai importante praguri ale existenței noastre sunt cele legate de tinerețe și de bătrânețe. Tânărul este membrul Bisericii cu cea mai mare importanță. Acum, la vremea voastră, sunt dezvoltate ideile, principiile și proiectele de viitor. Când ajungi la o anumită vârstă, te gândești ce vei face, pe cine să iei ca model, de cine să fii inspirat. În Sfânta Evanghelie, găsim imaginea tânărului care vine la Mântuitorul Hristos și-L întreabă ce să facă pentru a moșteni viața veșnică. De obicei, când te gândești la viața veșnică, te situezi la sfârșitul vieții tale pământești. Tânărul acesta, însă, își pune întrebări mai substanțiale decât cele ale unui om care a ajuns la o vârstă înaintată”, a spus Mitropolitul Olteniei.
În a doua parte a cuvântului, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța lecturii atente din Sfânta Scriptură pentru fiecare dintre creștinii de astăzi și, în special, pentru tineri, ne-a transmis părintele Teodor Marcu.
Printre activitățile care au avut loc în cadrul taberei se numără: seara folclorică și activitatea de cunoaștere; atelierul intitulat „Contribuția Bisericii pentru îngrijirea și sprijinirea bolnavilor”; vizionarea scurtmetrajului „Circul Fluturilor” și dezbaterea ulterioară; vizitarea Mănăstirii Polovragi, a Peșterii Polovragi, a mănăstirilor Icoana și Lainici, la cea din urmă tinerii participând la Sfânta Liturghie și la o seară duhovnicească alături de părintele stareț Ioachim Pârvulescu; vizitarea Bisericii „Sfinții Voievozi” din Târgu Jiu și a operelor de artă ale marelui sculptor Constantin Brâncuși, precum și alte vizite, participări la conferințe și la o seară festivă.