Tabere de vară în Arhiepiscopia Alba Iuliei
Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei organizează în perioada vacanţei de vară mai multe tabere destinate copiilor şi tinerilor, în centre de agrement din județele Alba, Mureș și Bihor.
Seria activităților educative și recreative pentru copii, organizate de Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei pe parcursul vacanței de vară, a început în data de 3 iulie. Prima tabără s-a desfășurat pe Valea Sebeșului, unde au participat 40 de copii din Alba Iulia și de pe Valea Ampoiului, coordonați de pr. Cătălin Todea, de la Parohia Pătrângeni.
Programul de tabere organizat de către Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei a continuat în perioada 7-14 iulie, cu alte două serii, cumulând un număr de 35 de copii, din județele Alba și Mureș. Cele două tabere s-au desfășurat la Centrul misionar de tineret „Sfântul Ioan Valahul” de la Cetea, respectiv în localitatea Bistra Mureșului, pe Valea Mureșului Superior. Ca de fiecare dată, programul taberelor a îmbinat activitățile recreative cu cele educative.
Una dintre tabere s-a desfășurat la Centrul misionar de tineret „Sfântul Ioan Valahul” de la Cetea, avându-i ca participanți pe elevii clasei a IV-a A de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Târgu Mureș, coordonați de învățătoarea Viorica Maier. Deplasarea cu trenul la Alba Iulia a reprezentat pentru mulți dintre copii o noutate și împlinirea unei curiozități. În orașul Unirii, participanţii au fost întâmpinați de voluntarii Asociației Iuvenis Alba Iulia, alături de care au făcut o plimbare cu minibusul în șanțurile Cetății Alba Carolina și au vizitat o parte din obiectivele centrale din perimetrul cetății.
În continuare, tinerii și-au consolidat informațiile primite în cadrul unei vânători de comori, care a pus în valoare oamenii și evenimentele de frunte ce au marcat viața cetății albaiuliene și a întregii țări. La Centrul de Tineret Cetea au avut parte de drumeții la Cascada Băile Romane și pe masivul care le străjuiește, de unde au admirat vârfurile Piatra Cetii și Pleașa, dar și localitățile care se întind de o parte și de alta a râului Mureș. Din program nu au lipsit focul de tabără, jocurile și activitățile recreative și distractive specifice vârstei lor.
În ultima zi de tabără, copiii au participat la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia, după care și-au antrenat aptitudinile fizice în Parcul de aventură Dynamis, unde au parcurs mai multe trasee. Acestea au reprezentat doar o încălzire pentru ceea ce avea să urmeze, și anume, parcurgerea traseului din Cheile Râmețului, pe care ei înșiși au numit-o „cea mai tare experiență din viața de până acum”. La final, copiii s-au închinat la sfintele odoare care sunt ocrotite în Mănăstirea Râmeț.
Cea de-a doua tabără s-a desfășurat pe Valea Mureșului Superior, având 22 de participanți din Alba Iulia și Luduș. În prima zi, aceștia au vizitat Salina Praid și Casa Fluturilor Exotici de la Praid, după care și-au continuat itinerarul spre localitatea Bistra Mureșului. Complexul care a găzduit tabăra le-a oferit copiilor posibilitatea de a alerga și de a se juca în voie, dar și de a se relaxa.
În zilele petrecute în tabără au primit numeroase provocări la mai multe întreceri sportive și jocuri de dezvoltare personală, prin care s-au urmărit depășirea unor limite proprii și conștientizarea eficienței lucrului în echipă. În cadrul unei excursii de o zi, copiii au vizitat Cheile Bicazului, s-au plimbat cu barca pe Lacul Roșu, au trecut pe la Izvorul Mureșului și au vizitat biserica Mănăstirii Izvoru Mureșului și atelierele de pictură, mozaic și tâmplărie, unde obştea mănăstirii pictează icoane și creează obiecte bisericești. La finalul călătoriei, copiii au coborât cu bobul pe pista de la Toplița. Focul de tabără din ultima seară a fost un prilej de a rememora cele mai reușite activități, de a cânta și de a împărtăși impresii și trăiri. În ultima zi a taberei, copiii au participat la Sfânta Liturghie în Parohia Deda, împărtășindu-se și mulțumind lui Dumnezeu, părinților lor și voluntarilor pentru aceste zile. Tabăra s-a încheiat cu o inedită lecție de istorie, la Mini Park Transilvania, unde sunt reproduse în miniatură cele mai importante edificii de pe tot cuprinsul Transilvaniei.