Tabere gratuite pentru 6.000 de studenţi

Data: 05 Mai 2015

Reprezentanţii studenţilor solicită prelungirea cu o săptămână a perioadei de înscriere în tabere, aceştia reclamând, totodată, că peste jumătate dintre universităţile de stat nu au publicat încă metodologia pe site în condiţiile în care înscrierile s-au finalizat pe 1 mai. Prin intermediul Programului Naţional Tabere Studenţeşti, 6.000 de studenţi din toate universităţile de stat ar trebui să beneficieze vara aceasta de un loc gratuit într-o tabără, la mare sau la munte.

La sfârşitul săptămânii trecute, Alianţa Naţională a Organi-zaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a cerut Ministerului Tineretului şi Spor-tului ca perioada de înscriere în tabere să fie prelungită cu o săptămână, până la 8 mai, şi a făcut apel către universităţile de stat să facă toate demersurile posibile pentru ca studenţii să afle de taberele de vară oferite de stat, respectându-şi obligaţiile legale pe care le au în acest sens. „Deşi metodologia de organizare şi desfăşurare a taberelor, emisă prin ordin de ministru în data de 15 aprilie, prevede faptul că universităţile au obligaţia de a publica pe site-urile proprii metodologia de organizare a taberelor din acest an până cel târziu la data de 17 aprilie, în acest moment peste jumătate dintre universităţile de stat nu au publicat încă metodologia pe site, perioada de înscriere pentru studenţi finalizându-se la 1 mai“, se arată într-un comunicat al ANOSR citat de Agerpres.

Prin intermediul Programului Naţional Tabere Studenţeşti, 6.000 de studenţi din toate universităţile de stat ar trebui să beneficieze vara aceasta de un loc gratuit într-o tabără, la mare sau la munte, durata unui sejur fiind de cinci zile. Lista cu studenţii care primesc un loc de tabără va fi afişată pe 29 mai, conform metodologiei.

Sejururile de cinci zile, la mare sau la munte, se vor desfăşura în perioada 13 iulie - 27 august, fiecare student având posibilitatea să îşi aleagă perioada.

Cei care doresc să beneficieze de un loc în taberele de vară trebuie să depună o cerere tip, însoţită de eventuale documente care să justifice implicarea lor în activităţi extracurriculare, la secretariatele facultăţilor sau în format electronic, la adresele de e-mail indicate de universităţi. „Şi studenţii care vin din medii defavorizate au şansa să beneficieze de un sejur de vacanţă, pe care în alte circumstanţe şi l-ar fi permis cu greu. Cu toate că iniţiativa este bine-venită pentru studenţi, se pare că pentru unele universităţi e prea mare deranjul să depună un minim de efort pentru a-i informa pe studenţi că pot beneficia de un loc în tabără şi care sunt condiţiile în care se pot înscrie ca să îl primească. Suntem dezamăgiţi de această atitudine dezinteresată a universităţilor“, a mai spus în comunicat preşedintele ANOSR, Cristi Popescu.

Pe de altă parte, studenţii sunt nemulţumiţi şi de prevederile Legii educaţiei naţionale, astfel că cele mai mari organizaţii studenţeşti au solicitat săptămâna trecută Parlamentului şi în special comisiilor de învăţământ să corecteze Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, astfel încât să ofere din nou studenţilor dreptul de a fi parte a procesului de alegere a rectorilor în proporţie de cel puţin 25% din totalul numărului de voturi. „Având în vedere că următoarea etapă de alegeri pentru rectorii universităţilor din România se apropie, pentru a grăbi procesul legislativ, solicităm Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senatul României să modifice Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 printr-un amendament la Ordonanţa de Urgenţă nr. 94/2014 (proiectul de lege nr. L109/2015 din Senatul României). Studenţii trebuie să îşi aleagă nu doar propriul traseu educaţional, ci şi reprezentanţii în structurile decizionale ale universităţii şi, de asemenea, în conducerea universităţii“, susţin cele trei organizaţii studenţeşti. (Oana Nistor)