Tabere pentru tinerii din Arhiepiscopia Alba Iuliei

Un articol de: Pr. Cristian Rațiu - 05 Septembrie 2024

După praznicul Adormirii Maicii Domnului, Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei a continuat programul de tabere pentru tineret cu alte serii. Prima dintre acestea s-a desfășurat pe Valea Mureșului Superior, iar cea de-a doua, la poalele Munților Făgăraș. De acestea au beneficiat 48 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani. 

Programul taberei de pe Valea Mureșului Superior a început cu o vizită în Sighișoara, unde participanții, împărțiți în echipe, s-au întrecut într-o vânătoare de comori pe străzile întortocheate ale cetății medievale. În cea de-a doua zi a taberei a avut loc o plimbare cu barca pe Lacu Roșu, apoi copiii şi tinerii au făcut o drumeție de-a lungul impresionantelor chei săpate în stâncă de apa Bicazului. Astfel, au vizitat izvorul turistic al râului Mureș și frumoasa mănăstire ortodoxă de lângă acesta. La final de zi, doza de adrenalină a crescut pe cea mai lungă pistă de bob din țară, la Toplița. În a treia zi de tabără, fiind duminică, copiii şi tinerii au participat la Sfânta Liturghie în Parohia Deda, unde s-au împărtășit cu Sfintele Taine, iar după slujbă s-au bucurat de darurile oferite de părintele paroh. Ziua a patra a fost rezervată relaxării și distracției în parcul acvatic de la Băile Figa. În ultima zi a taberei a avut loc un popas în stațiunea Praid, unde tinerii au vizitat salina și casa cu fluturi exotici. Ultimul obiectiv vizitat a fost Miniparcul Transilvania, de lângă Odorheiu Secuiesc, unde sunt reproduse în miniatură cele mai importante edificii din Transilvania.

Locuri de poveste

La cea de-a doua tabără, programul a început cu ascensiunea pe Transfăgărășan, până la Bâlea Lac. De aici, traseul a urmat spre Șaua Doamnei. După aproximativ 30 de minute de efort susținut, copiii şi tinerii au ajuns într-un loc de poveste: de jur împrejur piscuri, între care își făceau loc văile adânci și lacul, care părea acum nefiresc de mic. A urmat traseul care i-a dus pe participanţi în cel mai înalt punct al expediției, la 2.186 de metri. De aici tinerii au privit lacul de sus, la finalul drumeției au putut vedea şi Trans­făgă­rășanul, în toată splendoarea lui. Apoi tinerii au coborât spre Mănăstirea Cârțișoara, unde maicile i-au întâmpinat cu daruri duhov­nicești. Popasul pentru prânz a fost la Păstrăvăria Albota, unde copiii s-au plimbat printre bazinele cu păstrăvi. La cazare, în satul Drăguș, au început jocurile și provocările, care au continuat pe tot parcursul taberei și care, pe lângă voia bună, au adus și unele învățături tinerilor participanți. 

În cea de-a doua zi a taberei, tinerii au vizitat Cetatea Făgă­ra­șului, fiind impresionaţi de sala tronului. La parcul acvatic de la marginea localității, s-au bucurat de apa caldă și entuziasmul toboganelor. 

Ziua a treia a constituit provocarea maximă a taberei, în cadrul unei drumeții de-a lungul Văii Sâmbetei. A patra zi de tabără a fost petrecută în preajma Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, unde tinerii au participat la Sfânta Liturghie, în cadrul căreia în proporție covârșitoare s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului. După masa de prânz au vizitat muzeul mănăstirii, cu icoanele și cărțile vechi, apoi au urmărit păstrăvii din lacul din vecinătatea mănăstirii. Participanţii au vizitat și izvorul părintelui Arsenie şi au avut ocazia de a-și testa intuiția și rezistența fizică în parcul de aventură. În ultima zi a taberei, au vizitat căsu­țele din parcul tematic „Povestea calendarului” și au petrecut câteva ore pe Valea Avrigului, experimentând provocările de la „Brambura Park”. Tabăra s-a încheiat cu o plim­­bare în zona centrală a municipiului Sibiu.