Taina Sfintei Împărtăşanii pentru preşcolari, în Mărăşti
La Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din cartierul clujean Mărăşti se desfăşoară proiectul „Sunt un bun creştin“, în cadrul parteneriatului încheiat cu Grădiniţa „Lizuca“ din apropiere. Preşcolarii participă la diverse activităţi la biserică, la slujbele religioase, aici primind şi Taina Sfintei Împărtăşanii. Preoţii din parohie sunt deseori invitaţi pentru a lua parte la activităţile de la grădiniţă.
În cadrul parteneriatului dintre biserică şi grădiniţă, care se desfăşoară pe durata anului şcolar 2013-2014, copiii participă la mai multe acţiuni, în proiectul „Sunt un bun creştin“, coordonat de educatoarea Ana Maria Boroica, alături de preoţii din parohia „Sfnţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“. Astfel, mai multe grupe de la grădiniţă au fost prezente la biserică, aici copiii primind Sfânta Taină a Împărtăşaniei şi au ascultat cuvintele de învăţătură rostite de părintele Rareş Pruneanu. La final, au primit cu toţii iconiţe şi dulciuri.
Copiii au rostit în cor rugăciunea „Tatăl Nostru“ şi i-au spus părintelui că ei se roagă atât dimineaţa cât şi seara. De asemenea, copiii au adăugat că ei vin în fiecare duminică la biserică, alături de părinţi, unde participă la Sfânta Liturghie.
„Anul trecut am desfăşurat câteva activităţi şi la Grădiniţa «Lizuca» din cadrul parohiei, precum şi la biserică. Copiii au venit pentru a primi Sfânta Taină a Împărtăşaniei, au luat parte la slujbele de la biserică, însoţiţi fiind de doamnele educatoare, mai ales copiii din grupele mari“ a spus pr. Rareş Pruneanu.
De asemenea, copiii au continuat să vină şi în acest an la biserică, ei fiind familiarizaţi cu rugăciunea şi cu împărtăşirea.
„Au fost mai multe activităţi, la care au luat parte 40-50 copii de la grupele mari. Pentru că a decurs bine acest parteneriat, anul acesta a fost reînnoit, doamna director Maria Pocol fiind foarte deschisă spre colaborare cu parohia noastră“, a spus pr. Rareş Pruneanu.
Scopul proiectului este acela de a produce o schimbare în comportamentul copiilor în viaţa de zi cu zi, îndeosebi în ceea ce priveşte atitudinea lor faţă de părinţi, oferirea unei educaţii religioase aprofundate, o apropiere mai mare faţă de biserică a celor mici, şi, implicit, faţă de comunitatea parohială, după cum a mai spus pr. Rareş Pruneanu care a adăugat că prin acest proiect „sperăm să direcţionăm atenţia, atât a copiilor cât şi a părinţilor spre principiile morale creştine“.
„Prin acest proiect ne dorim să cultivăm respectul faţă de biserică şi faţă de credinţă, copiii socializează, învaţă rugăciuni. De asemenea, ne spun că merg la biserică“, a spus educatoarea Ana Maria Boroica, coordonatoarea proiectului.
Activităţi cu elevii Şcolii SAMUS
Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil“ din cartierul Mărăşti derulează parteneriate şi cu Grupul Şcolar SAMUS, pentru învăţământ special, aflat în zonă.
Anul trecut, un grup de copii de la această unitate de învăţământ a participat la Festivalul Tinerilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, în cadrul căruia, la Secţiunea Folk, au ajuns până în faza finală“, a spus părintele Pruneanu.
Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ a fost înfiinţată în anul 2000, paroh fiind numit aici Liviu Cosma. În 2001, pe terenul din apropierea complexului „Expo Transilvania“ s-a construit o bisericuţă de lemn, unde s-a slujit până în 2011. În anul 2004 s-a pus piatra de temelie pentru biserica din zid, iar lucrările au fost binecuvântate în vara anului 2011, de către Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Lucrările la biserică sunt curs de finalizare, în viitor urmând să înceapă cele de pictură, în interior.