„Tânărul din Petrodava“, la Piatra Neamţ

Data: 16 Octombrie 2014

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Asociaţia Tineretul Ortodox Român (ATOR)- filiala Piatra Neamţ, în colaborare cu Protopopiatul Piatra Neamţ, organizează, în perioada 17-19 octombrie 2014, prima ediţie a evenimentului „Tânărul din Petrodava“. Tema din acest an va fi „Timpul vieţii noastre - dar al lui Dumnezeu şi început al veşniciei“.

Proiectul „Tânărul din Petrodava“, sprijinit şi finanţat de Primăria PiatraNeamţ, precum şi de o serie de parteneri locali, reprezintă o oportunitate pentru aproximativ 400 de tineri liceeni şi studenţi din toată Moldova, dar şi din afara graniţelor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care vor fi găzduiţi în municipiul Piatra Neamţ şi vor participa împreună cu tinerii din zonă la un program comun de activităţi. Accentul se va pune pe activităţile de mobilitate între tinerii de diferite vârste şi preocupări, care, pe perioada a trei zile, vor dezvolta sesiuni de lucru pe teme de interes reciproc, cum ar fi experienţa educaţională, modalităţi de învăţare nonformală şi informală, rolul şi implicarea tânărului în biserică, familie şi societate.

Proiectul, după cum ne-a declarat părintele Nicău Nicolae,  coordonator ATOR Piatra Neamţ, va avea următoarele obiective specifice: redescoperirea valorii timpului ca dar a lui Dumnezeu, timp pe care tânărul trebuie să-l transfigureze prin şi în biserică ca „locul de întâlnire“ a vieţii sale cu veşnicia, valorificarea eficientă a timpului de către tinerii participanţi prin implicarea pe parcursul a celor 3 zile în activităţi educativ-sportive, stimularea implicării active a tinerilor în identificarea problemelor lor raportate la timp şi mai apoi în soluţionarea acestora, odată cu evidenţierea abilităţilor şi valorilor personale ale tinerilor, prin participarea lor la activităţi de socializare şi intercomunicare, schimbul de experienţă educaţională pe teme sociale, spirituale, educaţie civică şi culturală şi dezvoltarea dialogului structurat între tinerii participanţi.

O echipă multidisciplinară, formată din specialişti în diferite domenii, vor modera sesiunile de lucru cu tinerii, asigurând contribuţia directă a acestora în grupele de lucru prin consultarea lor directă, identificând cele mai importante nevoi, folosind timpul eficient şi învăţându-i că este necesar „Să te descoperi, să îţi cunoşti resursele, să lupţi pentru ideile în care crezi! Să te rogi, să cunoşti, să te implici, să ajuţi, să creezi!“. (Tudorel Rusu)