Târnosire și piatră de temelie pentru o nouă biserică la parohii timișene
Credincioşii din două parohii din județul Timiș au primit duminică, 6 iunie, vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Ierarhul a sfinţit biserica Parohiei Iecea Mare din Protopopiatul Sânnicolau Mare. Ulterior, în Parohia Dudeştii Noi din Protopopiatul Timişoara 1, Înaltpreasfinția Sa a pus piatra de temelie pentru ridicarea viitoarei biserici parohiale.
În ultimii trei ani, biserica Parohiei Iecea Mare a trecut prin ample lucrări de reabilitare şi înfrumuseţare: lăcaşul a fost împodobit cu pictură nouă, în tehnica frescă; Sfânta Masă a Altarului a fost refăcută; a fost instalat sistemul de încălzire prin pardoseală şi întreaga biserică a fost placată cu marmură. Ca urmare a acestor lucrări şi a celor de la casa parohială, în Duminica a 6-a după Paști, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a târnosit Sfânta Masă, înzestrând-o cu sfinte moaşte, şi a sfinţit apoi noua pictură bisericească, se arată pe site-ul mitropolia-banatului.ro.
În continuare, chiriarhul locului a săvârşit Sfânta Liturghie, la finalul căreia, după rostirea cuvântului de învăţătură, l-a hirotesit iconom pe părintele paroh CiprianIoan Iancu Goguț. Din soborul de slujitori au făcut parte părintele Marius Podereu, protopop de Sânnicolau Mare, preoții din parohiile limitrofe şi arhidiaconul Timotei Anișorac, consilier eparhial. Au fost prezenţi credincioşii parohiei şi reprezentanţi ai autorităţilor.
În aceeaşi zi, în Parohia Dudeştii Noi, Mitropolitul Banaului a pus piatra de temelie pentru ridicarea unui nou lăcaş de închinare. Întrucât actuala biserică a devenit neîncăpătoare pentru numărul tot mai mare de credincioși care o frecventează, comunitatea locală aflându-se într-o dinamică demografică, socială şi economică îmbucurătoare, preotul paroh și Consiliul parohial au luat hotărârea de a construi, cu ajutorul autorităților locale, o biserică nouă, care să fie pe măsura nevoilor comunității. După sfințirea apei și a untdelemnului și citirea rugăciunilor în cele patru laturi ale terenului pe care va fi construită biserica, în locul special pregătit au fost așezate hrisovul și placa inscripționată cu datele specifice acestui moment binecuvântat, împreună cu o piatră adusă de la Muntele Sinai. La slujba de sfinţire a acestui loc au luat parte părintele paroh Ionuţ Cristea, preoţi din localităţile învecinate, precum şi preotul Marius Petru Sfercoci și arhidiaconul Timotei Anișorac, consilieri eparhiali. Au fost prezenţi credincioşii parohiei, reprezentanţii autorităţilor locale şi ctitorul principal al viitorului lăcaş de cult.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a rostit, la final, un cuvânt de învățătură despre importanța pe care o are biserica în viața comunității și despre misiunea credincioșilor de a deveni ctitori, miluitori și binefăcători ai noii biserici parohiale, pururea pomeniți în cadrul rânduielilor și sfintelor slujbe ce vor fi săvârșite în ea. Biserica va purta hramul „Pogorârea Sfântului Duh”.