Târnosirea bisericii Parohiei Șanț, Bistrița-Năsăud

Data: 01 August 2022

În Duminica a 7-a după Rusalii (Vindecarea a doi orbi și a unui mut în Capernaum), 31 iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din comuna Șanț, județul Bistrița-Năsăud.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârșit slujba de resfințire a Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. La interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așe­zate moaște de mucenici. În continuare, ierarhul a liturghisit şi a rostit rugăciuni pentru pace, pentru sănătate și pentru încetarea secetei, iar după citirea pasajului evanghelic duminical, care ilustrează vindecarea a doi orbi și a unui mut, le-a vorbit credincioşilor despre „Orbirea duhovnicească”.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Corul parohiei, condus de Viorica Rogozan, împreună cu Viorica Hojda și Dănilă Filipoi, au interpretat pricesne. La finalul slujbei, preotul paroh Vasile Ureche a mulțu­mit celor care au ajutat la renovarea lăcașului de cult şi i-a daruit ierarhului o icoană cu Mântuitorul Hristos.

IPS Mitropolit Andrei l-a hiro­tesit iconom stravrofor pe pr. paroh Vasile Ureche și pe fostul paroh, pr. Ioan Grapini, şi a acordat distincţii primarului comunei Șanț, Marian Forogău, fostului edil Cornel Moisil, ctitorilor şi membrilor Consiliului și Comitetului parohial. Ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești tuturor copiilor și tinerilor prezenți.

Biserica din Parohia Şanţ a fost ridicată între 1903 şi 1906, prin purtarea de grijă a pr. Pamfil Grapini, arhitect fiind Rudolf Adolf. Iconostasul poartă amprenta picturală a lui Octavian Şmigheleschi, iar sculptura catapetesmei aparţine lui Vogel Iosif. În perioada 2007-2020 au avut loc ample lucrări de consolidare şi restaurare ale edificiului. A fost repictată biserica în tehnica frescă de către echipa pictorului Damian Tuluc, s-a înlocuit pardoseala cu una de marmură, s-a introdus încălzirea centrală, s-a schimbat acoperişul şi s-a ridicat în apropiere un monument în cinstea eroilor din cele două războaie mondiale. (Sidor Arsente-Dumitru, Panaghiotis Bolfă și Anca Elena Maria)