Târnosirea bisericii românești din Sân-Ianăș, Serbia
Biserica de zid din Sân-Ianăș (Barițe), Serbia, a fost târnosită duminică, 6 mai, de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria și locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, înconjurat de preoți și diaconi din Serbia, România și Ungaria. La slujbă au fost prezenți: Goran Donevski, locțiitor al președintelui comunei Plandiște, Endre Szábó, președintele Adunării Comunale Plandiște, comună de care aparține și satul Sân-Ianăș, sat în întregime românesc, în care trăiesc astăzi aproximativ 340 de enoriași ortodocși români.
Răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri studenți teologi din Timișoara, condus de Marian Bigaz.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a vorbit despre importanța deosebită a momentului liturgic de târnosire a unei biserici. De asemenea, ierarhul l-a felicitat pe părintele paroh Traian Ghilezan de la Sân-Ianăș pentru grija deosebită arătată față de sfânta biserică și pentru nevoile comunității în care slujește din 1981, fiind și fiu al satului.
La rândul său, preotul paroh a mulțumit ierarhului pentru această zi de sărbătoare prilejuită de târnosirea bisericii, precum și tuturor credincioșilor care l-au sprijinit în realizarea lucrărilor de restaurare săvârșite de-a lungul anilor la locașul de cult, dar și pentru participarea în număr mare la acest eveniment.
La sfintele slujbe au luat parte circa 250 de persoane, iar după aceea, cu toții, potrivit tradiției, au trecut prin Sfântul Altar și s-au închinat la Sfânta Masă, iar apoi au participat și la agapa frățească oferită din partea Parohiei. Alături de enoriașii din Sân-Ianăș, au mai participat credincioși din Sân-Mihai, Vârșeț, Mărghita, Straja, dar și din alte localități din Serbia.
Biserica de zid din Sân-Ianăș a fost construită între anii 1830 şi 1832, în locul unei biserici mai vechi, din bârne, datând din anul 1521, de la întemeierea acestei localități.