Târnosirea bisericii Schitului Bozioru din județul Buzău

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 27 Octombrie 2021

În ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, marți, 26 octombrie 2021, biserica Schitului Bozioru din ju­dețul Buzău, cu hramul „Sfân­tul Apostol Andrei”, a fost sfințită. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de nouă ieromonahi, preoți și diaconi.

Ierarhul a sfințit exteriorul lăca­șului de închinare prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și prin stropire cu apă sfințită, apoi a târnosit Sfânta Masă din Altar și a binecuvântat pictura interioară. După rânduiala de sfințire a bisericii, soborul slujitorilor a săvârșit Sfânta Liturghie și un parastas pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, mutați la Domnul. Răspunsurile la strană au fost date de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.

„Stă în puterea fiecăruia dintre noi de a folosi cu înțelepciune darul libertății, pentru a fi cu adevărat oameni ai credinței și ai faptelor, așa cum au fost, de-a lungul veacurilor, milioanele de mucenici, mărturisitori, ierarhi și cuvioși, care împodobesc Biserica triumfă­toare a lui Hristos. Pentru aceasta, este extrem de important să rămânem uniți în dreapta credință și în iubirea față de Dumnezeu și față de semeni. Să luăm aminte la duhurile veacului pe care îl străbatem, rugându-ne lui Dumnezeu să ne dăruiască înțelepciunea de a le deosebi și să fugim de duhul dezbinării și al urii între frați, care, din nefericire, face multe victime, chiar în rândul celor credincioși. Să conș­tientizăm faptul că viața aceasta este prea scurtă pentru a ne-o consuma în egoism și izolare față de ceilalți oameni”, a spus ierarhul locului în cuvântul de învățătură.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, ieromonahul Evloghie Ceauș, duhovnicul Schitului Bozioru, a fost hirotesit întru protosinghel.

Piatra de temelie a lăcașului de rugăciune a fost pusă în ziua de 17 iunie 2018, lucrările de construcție fiind realizate între anii 2018 şi 2021. Biserica a fost dotată cu o fru­moasă catapeteasmă sculptată în lemn de stejar, cu icoane pictate și cu obiecte de cult necesare slujirii liturgice.