„Taxele vor creşte pentru produsele de lux şi veniturile din chirii“
Noul program al României cu Fondul Monetar Internaţional nu are în vedere creşterea taxelor pentru întreaga populaţie a ţării, în condiţiile în care singurele modificări din sistemul de taxare sunt creşterea accizelor pentru unele produse de lux şi plata contribuţiilor sociale pentru veniturile rezultate din chirii.
Într-un interviu acordat Agenţiei Agerpres, reprezentantul în România al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Guillermo Tolosa, a precizat că majorarea accizelor pentru produsele de lux, ca mod de a compensa reducerea TVA la pâine, vizează un număr mic de persoane şi este o măsură corectă din punct de vedere fiscal. Totodată, contribuţiile sociale din veniturile rezultate din chirii vor duce la îmbunătăţirea finanţării în sistemul sanitar, consideră oficialul FMI. „Vreau să clarific anumite aspecte. Au existat discuţii şi articole potrivit cărora noul program cu FMI prevede creşteri de taxe, şi vreau să fiu foarte clar în ceea ce priveşte măsurile de compensare pentru pâine. Este vorba de unele produse de lux precum iahturi, de exemplu. Dar acest program nu are ca scop creşterea vastă de taxe, care să vizeze întreaga populaţie. Aceste modificări pentru unele produse specifice de lux se referă la un număr foarte mic de persoane. De asemenea, ar putea fi o schimbare a contribuţiilor sociale din veniturile din chirii, pentru a creşte baza şi a îmbunătăţi finanţarea sistemului de sănătate. Pentru a clarifica, Guvernul nu are de gând să crească taxele pentru întreaga populaţie“, a spus oficialul FMI. Legat de taxarea veniturilor rezultate din închiriere, premierul Victor Ponta declara, la începutul acestei săptămâni, că, începând cu 1 ianuarie 2014, „cei care înregistrează venituri din chirii şi au şi salariu vor plăti o contribuţie de 5,5% la sănătate şi din veniturile rezultate din închiriere“.
În ceea ce priveşte creşterea preţurilor la energie, reprezentantul FMI a precizat că Guvernul României s-a angajat în programul anterior să urmeze un calendar de liberalizare a preţurilor la energie. „Prevederile Uniunii Europene vizează convergenţa preţurilor liberalizate pe întreg teritoriul Uniunii Europene. România este parte a UE, deci este vorba de un angajament făcut în trecut. Deci nu este nimic nou în acest program legat de acest aspect“, a spus Tolosa.
În legătură cu privatizarea companiilor de stat, cum este cazul companiei CFR, reprezentantul FMI în România a declarat că în programul încheiat între cele două părţi nu a fost prevăzută nici o amânare de la calendarul stabilit anterior. „Ne aşteptăm ca ofertele publice să continue conform planului. În unele din cazuri acest lucru se va întâmpla în 2013, vedem că procesul este foarte avansat, iar în alte cazuri se va întâmpla în 2014, pentru că procesul este în stadii incipiente şi mai sunt lucruri de făcut“, a conchis oficialul FMI. (Bogdan Cronţ)