Te Deum la Catedrala Mitropolitană din Iaşi la începutul vizitei canonice a Patriarhului României în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost întâmpinat astăzi, 13 octombrie, în jurul orei 13:00, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, de sute de credincioşi, la începutul vizitei canonice pe care o efectuează în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, în perioada 13 - 17 octombrie 2010. Cu acest prilej, în Catedrala Mitropolitană, a fost oficiată o Slujbă de Te Deum de către Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori la Centrul Eparhial din Iaşi.
La slujba Te Deum-ului, alături de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române s-au aflat: Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Vasilios de Elassona,Grecia, Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a adresat un mesaj de bun venit Patriarhului României în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei "Întru numele Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, revine acasă, revine în Moldova, în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Întru numele Domnului ierarhii Sinodului Mitropolitan al Moldovei, vieţuitorii sfintelor mănăstiri, preoţii din parohii, ostenitorii din aşezămintele bisericeşti şi poporul drept credincios din Moldova primesc cu dragoste pe Patriarhul lor, rugând pe Dumnezeu să-l aibă în iubirea milostivirii Sale. Întru numele Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel vine să slujească Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, aici în Catedrală şi în alte zone ale Moldovei. Vine ca să se închine la binecuvântatele moaşte ale Sfintei Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, Ocrotitoarea Preafericirii Sale din timpul păstoririi aici, aproape două decenii, ca Întâistătător al Bisericii lui Hristos din Moldova, Sfânta Parascheva care a continuat să îl ocrotească pe Preafericirea Sa şi în greaua şi frumoasa responsabilitate de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române", a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan. A urmat apoi cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care şi-a exprimat bucuria de a fi prezent anul acesta la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. De asemenea Preafericirea Sa a evidenţiat personalitatea Sfântului Maxim Mărturisitorul: "În mod deosebit, aici, cinstim în aceste zile pe Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru că este hramul ei, centrul întregii sărbători, dar şi pe Sfântul Maxim Mărturisitorul care este considerat astăzi ca cel mai mare teolog al epocii bizantine. Sfântul Maxim Mărturisitorul a fost şi unul dintre cei mai erudiţi oameni din timpul său. A fost secretar imperial şi a rămas toată viaţa monah. A respins orice propunere pentru ranguri mari în Biserică. El are în comun cu Sfânta Cuvioasă Parascheva monahismul smerit şi erudit. Într-o vreme în care monahia întregului răsărit aproape că a căzut în erezie, a fost singurul mare teolog la Bizanţ care a mărturisit că Iisus Hristos este Om adevărat şi Dumnezeu adevărat şi care nu are numai două firi, aşa cum a spus Sinodul de la Calcedon în hotărârile sale, ci şi două voinţe, voinţa divină şi voinţa umană".