Teatrul ca instrument de educație la parohia arădeană Chesinț

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 05 August 2021

Teatrul este un instrument de bază în educația și dezvoltarea personală a celor mici și un context ideal pentru ca ei să întâlnească poveștile preferate și să interac­ționeze cu personajele favorite.

Săptămâna aceasta, copiii de la Centrul de recreaţie şi dezvoltare personală „Sfântul Stelian” din localitatea arădeană Chesinţ s-au bucurat din plin de două activități din lumea fascinantă a teatrului.

La invitația părintelui paroh Florin Ardeuan și a directorului şcolii din comună, Ramona Ardelean, Atelierul de joacă și povești, coordonat de Anca Artimon, a poposit la Chesinț. Timp de două ore, copiii au învățat cum pot folosi întunericul și lumina pentru a spune povești. Fiecare participant a construit un teatru de umbre în miniatură, cu ecran și siluete, și, la final, au fost pe rând actori și spectatori ai poveștii „Căsuța din oală”. A doua activitate a fost cea coordonată de actriţa Giorgiana Popan. Copiii prezenți au călătorit în lumea minunată a poveștilor, au interpretat roluri şi au învăţat jocuri noi, deprinzând şi multe învățături și virtuţi, precum generozitatea, dreptatea, curajul, prietenia, iubirea şi credința.

Atelierul a fost organizat în parteneriat cu Primăria Comunei Zăbrani, Școala Gimnazială „Adam Muller Guttenbrunn” din Zăbrani, Biblioteca Județeană „A. D. Xenopol” din Arad, Parohia Ortodoxă Chesinț, Fototeca Arad și Aso­ciația „Synchro Art” Zăbrani. Prin astfel de activităţi, valorile, modelele şi principiile ­sănătoase prind viaţă prin joc, fiind însuşite de copii în mod firesc.