Tehnic posibil, dar moral inadmisibil

Un articol de: Pr. Ioan-Aurelian Marinescu - 12 August 2018

Biserica Romano-Catolică din Coasta de Fildeș s-a pronunțat la începutul lunii trecute asupra unui proiect de lege privind sănătatea sexuală și reproducerea, considerând-o contrară credinței creștine, scrie Cédric Mouzou, SJ, pentru www.vaticannews.va. Lansat la 6 iulie 2018, mesajul episcopilor catolici venea să contracareze demersul Guvernului țării, care propunea Parlamentului adoptarea unui proiect de lege în acest sens. Acesta din urmă fusese deja prezentat în 30 noiembrie 2017 de ministrul sănătății și igienei publice, Raymonde Michèle Goudou Coffie, care a motivat că legea vizează introducerea practicilor secularizate în materie de sexualitate, de viață, de familie, precum și schimbarea noțiunilor de antropologie fundamentală, mai ales în rândul adolescenților, și permite totodată cetățenilor țării „să-și controleze sexualitatea”.

Cât privește inițiativa oferirii unui acces gratuit la metodele contraceptive persoanelor care pot procrea și minorilor cu vârsta începând de la 16 ani, episcopii consideră că aceasta va conduce mai degrabă la un libertinaj sexual și la o eschivare față de responsabilitățile ce implică nașterea unui copil.

Subliniind sacralitatea vieții umane și nevoia de a o respecta, episcopii romano-catolici din această țară afirmă: „Nimeni, în nici o circumstanță, nu-și poate revendica dreptul de a distruge în mod direct o ființă umană ino­centă”. Definind totodată avortul drept „o omucidere voluntară” și „o crimă deliberată și directă a unei ființe umane aflate în faza inițială a existenței sale”, adunarea episcopilor a condamnat și procrearea medical asistată, subliniind că „ceea ce este tehnic posibil nu este și moral admisibil”.