Tehnică medicală nouă la Centrul „Sfânta Irina“

Un articol de: Alexandra Andereș - 08 Octombrie 2013

IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a participat la inaugurarea camerei de stimulare senzorială a Centrului de Recuperare Psiho-Neuro-Motorie pentru copii cu handicap „Sfânta Irina“ din Turda. Copiii care vor urma tratamentele aici sunt dintre cei care suferă de afecţiuni din spectrul autist, ADHD şi diverse sindroame, cum ar fi sindromul Down.

Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a fost prezent la inaugurarea camerei de stimulare senzorială a Centrului de Recuperare Psiho-Neuro-Motorie pentru copii cu handicap „Sfânta Irina“ din Turda. La eveniment au fost prezente oficialităţi judeţene şi locale, precum şi membri ai Fundaţiei HAR din Olanda.

Camera de stimulare senzorială a fost realizată în beneficiul copiilor cu afecţiuni senzoriale şi neurologice severe, întrucât rezultatele de specialitate au confirmat faptul că aceasta ajută în mod considerabil la dezvoltarea unor abilităţi precum auzul, mirosul, văzul, limbajul şi ajută la relaxare, a precizat Raluca Rotar, psihopedagog al Centrului „Sfânta Irina“. Copiii care vor urma tratamentele din această cameră sunt cei care suferă de afecţiuni din spectrul autist, ADHD şi diverse sindroame, cum ar fi Sindromul Down.

Cu prilejul inaugurării noilor dispozitive medicale, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului Andrei a adresat celor prezenţi un cuvânt despre importanţa implicării în acţiunile sociale, mai ales în cele care vizează copiii.

 „Argumentam şi altă dată că implicarea noastră socială are o foarte mare valoare. În Evanghelia după Matei, în cap. 25, Mântuitorul spune limpede, «Flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc, însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau, bolnav am fost şi M-aţi cercetat, în temniţă am fost şi aţi venit la Mine». Realizăm, oameni pragmatici fiind, că implicarea socială are valenţe veşnice, ne urmează dincolo de mormânt şi va fi pomenită la a doua venire a Domnului nostru Iisus Hristos. Dacă, în general, grija faţă de cei amărâţi, faţă de cei săraci, are valoare mare, în special are valoare mare atunci când este vorba de copii, şi mai ales copii cu probleme. Faţă de toţi oamenii bolnavi trebuie să avem dragoste creştină, dar foarte multă receptivitate faţă de copilaşii cu probleme. Iar în acest aşezământ, acest lucru se face“, a spus IPS Mitropolit Andrei.

Centrul de Recuperare Psiho-Neuro-Motorie pentru Copiii cu Handicap „Sf. Irina“ din Turda a fost înfiinţat în anul 2009. Iniţiativa aparţine parohiei Turda-Oprişani 2 şi a Fundaţiei Filantropice „Sfânta Irina“ din localitate.