Tensiuni în Consiliul JAI pe tema migrației
Pactul european privind migraţia şi azilul a fost tema care a dominat reuniunea de joia trecută a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) al UE. Discuțiile au înregistrat progrese, dar nu au dus la un acord, în special ca urmare a obiecţiilor exprimate de Italia, care ar fi dorit ca documentul să prevadă declanşarea rapidă a unui mecanism de solidaritate faţă de un stat membru confruntat cu un număr mare de migranţi, sub forma relocării azilanților în alte țări sau a unei contribuţii financiare plătite de statele care refuză migranți.
S-a ajuns la un text de compromis care ar presupune, în cazul unui aflux „masiv şi excepţional”, un regim mai puţin protector pentru solicitanţii de azil. Formula a nemulțumit Italia care, prin ministrul de externe, Antonio Tajani, a cerut mai mult timp pentru analizarea propunerii, inclusiv juridic. Potrivit presei italiene, reticenţele Romei sunt cauzate și de concesiile făcute Germaniei, care nu a vrut să renunțe la protejarea și finanțarea ONG-urilor implicate în operaţiunile de salvare pe mare. Și Ungaria a respins propunerea UE, motivând că regulamentul ar „deschide o nouă uşă” migraţiei ilegale în Europa.
Potrivit eurodeputatului român Victor Negrescu, discuţia despre migraţie „poluează” foarte mult dezbaterea din jurul subiectului legat de protecţia frontierelor și spațiul Schengen.
„Sunt abordări politice diferite şi creează foarte multe tensiuni, ceea ce este dăunător pentru o discuţie privind extinderea Schengen în România şi Bulgaria, chiar dacă România şi Bulgaria nu sunt responsabile pentru aceste probleme. (…) Deci, chiar dacă n-avem nici o legătură, acest subiect poluează dezbaterea de interes pentru România”, a spus Negrescu, potrivit Agerpres. (C. Z.)