Tensiuni şi decizii importante pe piaţa asigurărilor auto

Data: 21 Martie 2023

Retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Euroins România a provocat îngrijorare pe piaţa de asigurări în contextul în care compania are peste 2,5 milioane de clienţi. Poliţele de asigurare încheiate de către aceştia rămân valabile încă 90 de zile de la deschiderea procedurii de faliment. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune practicarea, pentru o perioadă de 6 luni, a tarifelor de primă RCA din martie 2022. 

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Euroins, cel mai mare jucător de pe piaţa poliţelor auto obligatorii - RCA. În urma deciziei ASF, Euroins va deveni, cel mai probabil, al patrulea mare asigurător care intră în faliment în ultimii opt ani după Astra Asigurări, Carpatica Asig şi City Insurance. 

Valentin Ionescu, director general al Direcţiei Generale Asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară, a declarat, citat de Agerpres, că ASF a făcut toţi paşii legali în analiza situaţiei Euroins, iar deciziile au fost luate „având toată baza legală necesară”. Acesta a mai spus că „o cotă mare de RCA pentru o companie de asigurări poate deveni o problemă la un moment dat, dacă societatea nu este corect capitalizată, iar Euroins a avut 95-96% pondere în portofoliu RCA”.

În replică, reprezentanţii Euroins s-au declarat „surprinşi” şi au anunţat că vor contesta decizia deoarece „se bazează pe date din 2022, care nu mai sunt valabile”. Euroins are peste 2,5 milioane de asigurați. Aceştia pot sta liniştiţi cel puţin pentru moment, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România anunţând că poliţele de asigurare încheiate de clienţi rămân valabile, conform prevederilor legale, încă 90 de zile după data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. 

O altă decizie importantă luată de ASF este aceea de plafonare a preţurilor RCA la nivelul lunii martie 2022 „pentru stabilizarea pieţei şi pentru a veni în întâmpinarea consumatorilor”. Proiectul de act normativ a fost transmis ieri Ministerului Finanţelor, „ca autoritate competentă în materia reglementării”, iar decizia finală va fi luată în cadrul Guvernului. 

„Prin excepţie, în cazul în care tariful pe primă oferit este mai mic în 2023, atunci se va alege cel mai mic tarif. Pe lângă această măsură, şi pentru a ajuta în final consumatorii, ASF va discuta şi propune renunţarea la taxa percepută societăţilor de asigurare pe primele brute încasate din RCA”, a mai anunţat Valentin Ionescu.

Propunerea de plafonare vine după un raport din luna februarie care arată o creştere medie cu 16,28% a tarifelor de referinţă pentru RCA în comparaţie cu luna august a anului trecut. (O. N.)