Teofania în apele Iordanului, prăznuită la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

Un articol de: Daniela Livadaru,   Irina Ursachi - 07 Ianuarie 2024

Dumnezeiasca Arătare a Prea­sfintei Treimi în momentul Botezului Domnului în râul Iordan a fost sărbătorită cu bucurie și emoție sfântă sâmbătă, 6 ianuarie 2024, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”-Catedrala Arhiepiscopală.

În prezența a numeroși credin­­cioși, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhi­episcopul Sucevei și Rădăuților, a să­vârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, la Altarul special amenajat în incinta așezământului monahal.

Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de părintele Lucian-Ionuț Tablan Popescu, a răspuns liturgic ecteniilor și rugăciunilor înălțate de soborul slujitor.

În timpul împărtășirii clericilor, pr. dr. Ilie Macar, paroh al Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din Câmpulung Moldovenesc, a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesul duhovnicesc al Evangheliei acestei zile.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltprea­sfinția Sa a oficiat slujba Sfințirii Mari a apei, cei prezenți la praznicul Botezului Domnului fiind binecuvântați apoi cu Agheasmă Mare. Cu acest prilej, ostenitori și prieteni ai așezământului monahal, împreună cu obștea, au pregătit 10.000 de sticle cu apa sfințită, care au fost împărțite credincioșilor. 

La final, Părintele Arhiepiscop Calinic a mulțumit părintelui oaspete pentru cuvântul de învățătură și a amintit faptul că predica Înaltpreasfinției Sale, în care prezintă un scurt istoric al sărbătorii, dar și semnificațiile teologice ale gestului Mântuitorului de a Se lăsa botezat de mâna omenească a Înaintemergătorului Său, Ioan, se regăsesc pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În timp ce o parte dintre slujitorii de la Catedrala Arhiepiscopală au rămas să împartă credincioșilor Agheasma Mare, un sobor de preoți și diaconi a plecat în procesiune spre Izvorul Sfântului Ioan cel Nou, aflat în Parcul Şipote, în imediata apropiere a lăcaşului de cult.