Teolog de etnie romă, hirotonit diacon pentru parohia „Duminica Sfinţilor Români“
▲ Ieri, 20 februarie 2009, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a oficiat, în cadrul Sfintei Liturghii săvârşite în biserica Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti, hirotonia întru diacon a tânărului teolog de etnie romă Daniel Gangă, redactor la postul de radio Trinitas al Patriarhiei Române ▲ Acesta va sluji la parohia „Duminica Sfinţilor Români“, din cartierul Ferentari al Capitalei ▲
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date, alternativ, din cele două strane, în limbile română şi romani. La final, Preasfinţitul Varsanufie, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a ţinut un cuvânt de învăţătură, prin care a subliniat importanţa misiunii duhovniceşti şi sociale în rândul celor de etnie romă, de-a lungul istoriei. „Biserica Ortodoxă, potrivit tradiţiei sale multimilenare şi potrivit cuvântului Sfântului Apostol Pavel din Epistola către Galateni, care spunea că acum «nu mai sunt nici iudei, nici elini, nici robi, nici liberi, ci toţi în Hristos sunt una», dintotdeauna a militat pentru libertatea oricărui om care poartă în el chipul lui Dumnezeu. Este cunoscut faptul că Biserica s-a implicat în mod activ prin strădaniile mitropolitului Nifon al Ungrovlahiei, cel care a fost implicat şi în procesul de unire a Principatelor, dar şi prin stareţul de etnie romă Ioasaf Snagoveanul, stareţul mănăstirii Snagov. Purtând grijă de fiii ei sufleteşti, Biserica, prin atenta grijă a Părintelui Patriarh Daniel, i-a inclus pe romi în comunităţile parohiale. De asemenea, mulţi dintre romii care nu au posibilităţi financiare sunt beneficiari ai unor programe sociale, pe care Arhiepiscopia Bucureştilor şi Patriarhia Română le desfăşoară. Având grijă şi de sufletele celor de etnie romă, Părintele Patriarh Daniel a binecuvântat şi editarea unui CD ce cuprinde Sfânta Liturghie în limba romani, pentru comunităţile de romi, precum şi o carte de rugăciuni în limba romani pentru aceleaşi comunităţi, vorbitoare a limbii romani“, a spus PS Varsanufie.
Coordonator al programelor şi proiectelor socio-educaţionale destinate comunităţii romilor
După Sfânta Liturghie la care au participat lideri ai comunităţii rome din Bucureşti, reprezentaţi ai asociaţilor de romi Romani Criss, Aven Amenza, Amphiteatrom, parlamentari, profesori universitari, actori, jurnalişti, sociologi de etnie romă, delegaţi ai Patriarhiei Române şi Arhiepiscopiei Bucureştilor, a avut loc şi un moment aniversar prin care s-a marcat împlinirea a 153 de ani de la adoptarea Legiuirii pentru emanciparea romilor din Principatul Ţării Româneşti, ultimul act oficial prin care romii din România au devenit liberi, 20 februarie 1856.
Pe lângă misiunea pe care o desfăşoară în slujba Bisericii pe calea undelor, părintele diacon Daniel Gangă va avea şi responsabilitatea coordonării programelor şi proiectelor social-filantropice şi cultural-educaţionale ale Arhiepiscopiei Bucureştilor destinate comunităţilor de romi din Bucureşti, Ilfov şi Prahova.