Teologi ortodocși și catolici au vizitat Palatul Patriarhiei
Lucrările celei de-a 14-a reuniuni anuale a Grupului comun de lucru ortodox-catolic „Sfântul Irineu” se desfășoară la Mănăstirea Caraiman din Arhiepiscopia Bucureștilor, în perioada 4-8 octombrie 2017. După ce au vizitat câteva obiective culturale și ecleziastice din Capitală, membrii grupului au fost primiți, miercuri, 4 octombrie, în sala de întruniri Conventus a Palatului Patriarhiei de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Grupul comun de lucru ortodox-catolic „Sfântul Irineu” a fost înființat în anul 2004 la Paderborn, în Germania, și este format din 26 de teologi ortodocși și romano-catolici din Europa și America de Nord, activitatea lor având rolul de a sprijini dialogul ortodox-catolic la nivel internațional. Grupul este prezidat de doi ierarhi din cele două familii creștine: Arhiepiscopul Job Getcha (Patriarhia Ecumenică) și Episcopul Gerhard Feige (Biserica Romano-Catolică). Întrunirile se desfășoară anual, respectându-se principiul reciprocității. În anii impari, lucrările sunt găzduite de Biserica Ortodoxă. În sala de întruniri Conventus a Palatului Patriarhiei, PS Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a transmis mesajul de bun venit și urările de succes pentru desfășurarea lucrărilor din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. „Dialogul care se poartă la nivelul acesta de inițiativă a unui centru de apropiere între Biserici și dialogul oficial dintre Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică vor aduce rezultate foarte bune în domeniul cunoașterii teologiei, al aprofundării cuvintelor Sfintei Evanghelii a Mântuitorului Iisus Hristos și al apropierii în acțiunea comună de sprijinire a familiei creștine, a valorilor spirituale evanghelice care pot să aducă un plus de frumusețe, de stabilitate și de liniște în această lume care este astăzi tulburată de prea multe idei, tentații și tendințe. Oamenii au nevoie de liniște și stabilitate, de o spiritualitate solidă pentru a putea merge înainte, pentru ca, pe lângă bunăstarea materială pe care și-o doresc și pe care reușesc să o obțină mai mult sau mai puțin, să nu piardă din vedere valorile spirituale și beneficiile pe care le promite Mântuitorul nostru Iisus Hristos”, a spus Episcopul-vicar patriarhal. „Grupul de lucru «Sfântul Irineu» se ocupă cu dialogul dintre Ortodoxie și Catolicism și este sarcina noastră de a sprijini acest dialog. Ne întâlnim în fiecare an, începând din 2004, și am lucrat foarte mult în domeniul Eclesiologiei, cu speranța ca în anul viitor să putem publica un studiu pe tema discutată. Sperăm ca prin reflecțiile noastre să putem anima dialogul oficial dintre Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă. În fiecare an ne-am întâlnit într-o țară diferită, într-un an într-o țară majoritar catolică, în alt an într-o țară ortodoxă și suntem foarte bucuroși și recunoscători că în 2017 am fost invitați să avem conferința anuală în România”, ne-a declarat Episcopul de Magdeburg, Dr. Gerhard Feige, co-președintele Grupului de lucru din partea catolică.
Membrii grupului sunt în mare parte profesori de teologie și discută academic și științific documente istorice care reflectă modul în care raportul dintre primat și sinodalitate a fost implementat, trăit și practicat atât în Răsărit, cât și în apusul Europei.