Teologii din Oradea au colindat la Catedrala episcopală

Un articol de: Pr. Alin Sonea - 15 Decembrie 2014

Paraclisul de iarnă „Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie“, de la demisolul Catedralei episcopale din Oradea, a găzduit la sfârşitul săptămânii trecute concertul de colinde al teologilor de la instituţiile de învăţământ din Episcopia Oradiei. La concert a participat Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, care i-a binecuvântat pe teologi.

Teologii bihorenii susţin în fiecare an, înainte de praznicul Naşterii Domnului, un tradiţional concert de colinde, eveniment iniţiat de PS Sofronie. Împreună cu ierarhul, la acest concert au participat membri ai Permanenţei eparhiale a Oradiei, slujitori de la Catedrala episcopală din Oradea, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman“ din Oradea şi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din oraş, precum şi alţi preoţi, studenţi, elevi şi credincioşi dornici să audă şi să primească prin cânt vestea Naşterii Domnului.

Concertul a fost deschis de Corul „Diacon Nicolae Firu“, format din elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“, din Oradea şi dirijat cu multă măiestrie şi dăruire de arhidiaconul prof. Ştefan Lakatos. Corul a impresionat prin acurateţea şi candoarea vocilor tinere, vestitoare ale Naşterii Pruncului Sfânt în ieslea Betleemului.

Au încântat auditoriul, mai apoi, şi Corala „Psalmodia Varadiensis“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman“ din Oradea, dirijată de pr. conf. univ. dr. Mihai Brie, membru al Uniunii Muzicologilor şi Compozitorilor din România. Ca de fiecare dată, Psalmodia orădeană a dat dovadă de multă maturitate şi profesionalism în ceea ce priveşte interpretarea muzicală a colindelor.

Frumuseţea colindului

La finalul concertului, PS Sofronie a adresat teologilor bihoreni un cuvânt de binecuvântare.

„În această perioadă premergătoare marelui praznic al Naşterii Domnului ne îmbrăcăm, ca în fiecare an, în hainele scumpe ale tradiţiei strămoşeşti şi primim colindătorii. Înainte vreme, strămoşii noştri mergeau să colinde, în special feciorii şi flăcăii, ca o tradiţie veche din perioada paleocreştină. Nu trebuie să considerăm că aceasta ar fi în contradicţie cu obiceiurile actuale, dar trebuie să o spunem că, din vechime, numai bărbaţii mergeau la colindat. Existau şi colinde ale bătrânilor, dar acestea erau mai degrabă excepţii, aşa cum şi cântarea de strană tradiţională, ortodoxă, era o cântare bărbătească în bisericile noastre. Colindatul începea în ajunul sărbătorii Naşterii Domnului sau în zorii ajunului. Feciorii, grupaţi în cete, primeau binecuvântare de la preotul satului şi abia apoi începeau să colinde. Repertoriul era foarte bogat, alcătuit din colinde, dar şi cântece de stea, cântecele celor care mergeau cu steaua de la Betleem, la fel ca magii care au călătorit după stea - ei înşişi păgâni - ca să ducă daruri Împăratului. Colindatul propriu-zis este moştenit de noi din perioada precreştină, iar în creştinismul nostru străvechi, obiceiul colindatului a fost încreştinat“, a spus PS Sofronie.

În încheiere, ierarhul a subliniat privilegiul de care ne bucurăm noi, generaţiile de acum, care putem să colindăm în deplină libertate.

„Îi suntem recunoscători lui Dumnezeu că, de douăzeci şi cinci de ani, cântăm în libertate aceste colinde şi cântece de stea. Pentru prima dată, în urmă cu douăzeci şi cinci de ani au răsunat public colindele, la Crăciunul anului 1989, atât la Televiziunea Română, cât şi la Radio-ul naţional, după patruzeci de ani de înstrăinare şi limitare a cântării colindelor în interiorul locaşelor de cult şi în satele tradiţionale“, a subliniat PS Sofronie.

Ierarhul i-a felicitat pe toţi ostenitorii şi dirijorii formaţiilor corale, binecuvântându-i şi urându-le coriştilor şi tuturor celor prezenţi, mulţi ani cu sănătate şi multe bucurii şi împliniri duhovniceşti, adresându-le invitaţia de a participa şi la următoarele serbări şi concerte organizate de Episcopia Oradiei la noua Catedrală Episcopală din Oradea, în zilele care vor urma până la praznicul Naşterii Domnului.