Terapia viitorului în chirurgia neurologică

Data: 16 Feb 2023

O nouă procedură chirurgicală neinvazivă pe bază de ultrasunete, testată clinic în Statele Unite, ar putea îmbunătăți substanțial viața oamenilor care suferă de tremor esențial, depresie și alte tulburări neurologice. Fără incizie și fără sângerare, doar prin focalizarea ultrasunetelor, noua terapie permite cauterizarea țesuturilor bolnave cu un nivel ridicat de precizie și acuratețe, fără a afecta țesutu­rile sănătoase, a explicat pentru CNN doctorul Neal Kassell, cu o experiență de peste un deceniu în terapiile pe bază de ultrasunete și președinte al Fundației Ultrasunetelor Focalizate din statul american Virginia.

Procedura s-a dovedit eficientă mai ales la pacienții cu tremur esențial, o afecțiune neurologică în care pacientul are un tremur involuntar, ce poate să apară în orice parte a corpului. Cel mai frecvent apare la nivelul capului, al mâinilor și picioarelor, dar poate provoca mișcări necontrolate și la nivelul maxilarelor, al limbii, al mușchilor feței și al laringelui, afectând capacitatea pacientului de a vorbi.

Întreaga procedură durează mai puțin de două ore. Cea mai mare parte a timpului este alocată cartografierii creierului, prin investi­gații de tip RMN și CT, după care este testată zona din creier asupra căreia trebuie să se intervină. 

Teoretic, efectele benefice ale terapiei cu ultrasunete focalizate ar trebui să fie permanente, însă la unii pacienți participanți la studiu tremurul a reapărut după câțiva ani, nu se știe exact din ce cauză. Experții citați de CNN sunt însă optimiști și estimează că peste 10 ani ar putea deveni un tratament standard pentru numeroase afec­țiuni. (I. M.)