Terapii inovatoare în cancerele hematologice
Terapiile personalizate în cancerele hematologice au devenit ceva obișnuit în toată lumea. Introducerea în România a terapiilor celulare denumite CAR-T (Chimeric Antigen Receptor-T) reprezintă un pas uriaș în tratarea pacienților cu forme grave de cancer de sânge care nu răspund la nici un alt tratament, precum chimioterapie, radioterapie sau transplant medular. Institutul Clinic Fundeni este în curs de a obține acreditarea internațională necesară pentru a putea administra aceste terapii celulare.
Spre deosebire de terapiile oncologice convenționale (chimioterapie, radioterapie), „terapiile celulare reprezintă o metodă nouă de tratament, care folosește capacitatea sistemului imun de a recunoaște și distruge celulele tumorale. Implementarea terapiilor inovatoare și eficiente în practica medicală hemato-oncologică este o necesitate a zilelor noastre. Terapiile CAR-T reprezintă o șansă pentru pacienții cu cancere hematologice avansate, refractare, reprezentând un progres major în felul în care medicii și cercetătorii privesc tratamentul cancerului”, a declarat într-un interviu acordat revistei Politici de Sănătate directorul medical al Institutului Clinic Fundeni, prof. dr. Alina Daniela Tănase.
Terapia CAR-T reprezintă o descoperire majoră, un medicament „viu”, personalizat, cu rezultate pozitive durabile în cazul unor pacienți care nu mai au alte opțiuni terapeutice. Sunt studii care arată că, după obținerea unei remisiuni de boală cu o astfel de terapie, se indică efectuarea unui transplant de celule stem, metodă validată de tratamente curative. Fără a obține remisiunea bolii însă, transplantul nu are șanse bune de reușită pe termen lung.
Până în prezent au fost înregistrate primele trei terapii celulare comerciale pentru leucemia acută limfoblastică cu celulă B la copil și adultul tânăr și limfoamele non-Hodgkin (limfomul cu celule mari B, limfomul de manta), a mai precizat medicul Alina Daniela Tănase, care a fost desemnată și președinte al Comisiei de terapii celulare nou înființată, la începutul acestui an, în cadrul Ministerului Sănătății.
Aceste terapii pot fi administrate în centrele de transplant de celule stem hematopoietice din România, unde există deja experiență în recoltarea și administrarea celulelor stem. Este nevoie de o echipă de îngrijire multidisciplinară și de acces rapid într-o secție de terapie intensivă, deoarece aceste terapii pot da efecte adverse majore.
Cum poate fi îmbunătățit accesul pacienților din România la terapiile celulare? Comisia de terapii celulare primește și evaluează toate cazurile propuse din orice centru de hematologie din țară. De asemenea, informează comunitatea medicală despre indicațiile și contraindicațiile acestui tip de terapie, facilitând accesul tuturor pacienților la terapia celulară, indiferent unde sunt tratați.
Diagnosticul de laborator, complet și complex, este obligatoriu într-o boală hematologică malignă; diagnosticul molecular încadrează afecțiunea într-o grupă de risc, îndrumând astfel clinicianul în alegerea celei mai bune metode terapeutice. La ora actuală, prin Programul de diagnostic al leucemiilor acute, derulat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), se pot realiza astfel de analize în toate centrele care derulează acest program.
CAR-T este o terapie inovativă ce constă în recoltarea de limfocite de la pacient, care urmează să fie prelucrate într-un laborator specializat, sub forma unui ser „personalizat” şi administrat apoi pacientului. Este suficient ca acest ser să-i fie administrat o singură dată pentru a „reprograma” celulele imune ale pacientului şi a recunoaşte și lupta împotriva cancerului. (I. M.)