Terenurile din România, mai ieftine decât în restul UE

Data: 24 Ianuarie 2014
Preţurile terenurilor agricole din ţara noastră sunt printre cele mai scăzute din Europa, în ciuda faptului că în ultimii ani s-a înregistrat un trend ascendent. De exemplu, în Mehedinţi, au fost achiziţionate, de către străini, terenuri în comunele riverane Dunării la preţuri cuprinse între 2.500 şi 3.500 lei pe hectar.
 
Preţurile terenurilor arabile din România sunt printre cele mai scăzute din Europa, asta în ciuda faptului că am avut un trend ascendent, potrivit ministrului agriculturii, Daniel Constantin, citat de portalul recolta.eu. „În perioada 2007-2008 acestea au crescut cu aproximativ 60 euro/lună la hectar“, însă suntem cu mult mai jos faţă de preţurile practicate în ţările Uniunii Europene, se arată într-un document informativ transmis parlamentarilor de către ministrul agriculturii, Daniel Constantin, citat de sursa amintită.  
 
Astfel că achiziţia terenurilor de către străini a crescut de la an la an, fără ca acestea să fie neapărat utilizate până acum pentru investiţii majore: în anul 2008, 8% din suprafaţa agricolă utilă era deţinută de către străini, iar în 2012 acest procent s-a ridicat la 12%. „La acest început de an în care, practic, se putea cumpăra fără nici un fel de restricţie sau drept de preempţiune, nu am văzut un interes crescut al străinilor să cumpere teren în România. Este adevărat că sunt foarte mulţi investitori care vin în România, dar investitorii serioşi cumpără prin societăţi comerciale. Acest drept l-au avut de la 1 ianuarie 2007, de când am devenit stat membru al Uniunii Europene“, a subliniat şeful MADR.
 
De la 1 ianuarie 2014, piaţa funciară a fost liberalizată, în sensul că orice cetăţean străin, persoană fizică, poate cumpăra teren agricol în ţara noastră. În acest moment există însă un vid legislativ pe piaţa funciară întrucât legea care reglementează această piaţă a fost retrimisă spre examinare Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu. Cea mai importantă prevedere a textului actului normativ era aceea că statul, arendaşii şi vecinii vor avea drept de preempţiune la cumpărarea terenurilor în extravilan. 
 
Aproximativ 10.000 de hectare de terenuri arabile din judeţul Mehedinţi au fost achiziţionate de un număr de 52 de cumpărători cetăţeni străini la un preţ cuprins între 2.500 şi 3.500 lei hectarul. Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Mehedinţi, ing. Ştefan Răceanu, noii proprietari, care provin din ţări precum Italia, Germania, Danemarca, Elveţia, Franţa, Belgia, Serbia, Canada, SUA şi Grecia, vor utiliza terenurile agricole pentru viticultură şi pomicultură, dar şi pentru înfiinţarea unor exploataţii zootehnice şi agricole. „Terenurile achiziţionate de străini sunt situate în sudul judeţului, mai ales în comunele riverane Dunării. Multe dintre acestea, aflate în perimetrul localităţilor Corcova, Oreviţa, Prunişor şi Vînju Mare, au fost deja plantate cu viţă-de-vie şi pomi fructiferi“, a precizat Răceanu. (Oana Nistor)