Teză de doctorat susţinută la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova

Un articol de: Pr. Sorin-Grigore Vulcănescu - 05 Decembrie 2024

În sala de consiliu a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova a avut loc susținerea publică a tezei de doctorat „Preoți militari dâmbo­vițeni participanți la Primul Război Mondial”, prezentată de pr. Florin I. Vârlan, lector universitar în cadrul Departamentului de Teologie Ortodoxă al Universităţii „Valahia” din Târgovişte. 

Susţinerea publică a avut loc în cadrul Şcolii doctorale de științe sociale şi umaniste a Universității din Craiova și s-a desfășurat în prezența comisiei formate din: Înaltprea­sfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, în calitate de președinte al comisiei; Înaltprea­sfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Mitropolit onorific și Exarh patriarhal, prof. dr. Giordano Altarozzi (Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „G.E. Palade” din Târgu Mureș), conf. dr. Valeria Soroști­neanu (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) şi prof. univ. dr. Iosif-Iulian Oncescu (Universitatea din Craiova), în calitate de coordonator științific al tezei de doctorat. 

Părintele Mitropolit Irineu l-a felicitat pe noul doctor în istorie pentru contribuţia sa, remarcând rolul preoţilor militari atât pe front, cât şi în parohiile din care au fost aleşi: „Preoţii militari au avut o activitate aleasă în parohiile din care au fost recrutaţi. Este foarte important să vedem cum au fost ei receptaţi în comunităţile lor, dacă au un monument, o piatră comemorativă sau alte obiecte care să amintească de activitatea lor. Aceşti preoţi, cu siguranţă, au fost oameni de mare valoare în parohiile lor. Ei nu şi-au dorit să fie pe front din alte motive, ci din zel misionar şi duhovnicesc şi din iubire de patrie şi de neam. De aceea este important începutul activităţii lor şi activitatea şi, mai ales, receptarea misiunii lor”.

În urma susținerii referatelor și a sesiunii de întrebări, membrii ­Comisiei i-au conferit candidatului titlul științific de doctor în domeniul Istorie, cu calificativul „Foarte bine”. Pr. lect. univ. dr. Vârlan Florin le-a mulţumit membrilor comisiei şi tuturor persoanelor care l-au sprijinit în tot demersul ştiinţific şi în mod special celor doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Având în vedere că Înaltprea­sfinţitul Părinte Nifon s-a aflat pentru prima dată la Facultatea de Teologie din Craiova, Părintele Mitropolit Irineu le-a arătat oaspeţilor din Arhiepiscopia Târgoviştei sălile de curs, Şcoala doctorală, laboratoarele de restaurare carte şi icoane, paraclisul universitar, biblioteca şi muzeul instituţiei.