Teze de doctorat în Teologie, susţinute la Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 18 Decembrie 2014

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu au fost susţinute marţi, 16 decembrie, şi ieri, 17 decembrie, trei teze de doctorat. Astăzi, 18 decembrie, la aceeaşi veche instituţie şaguniană au loc susţinerile publice a încă două teze de doctorat, cu teme de cercetare de maxim interes pentru teologia românească.

Prima teză de doctorat susţinută la Sibiu a fost elaborată de Ioan Alexandru Dăian, sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, în domeniul Istoriei Bisericeşti Universale. Intitulată „Biserica Asiriană în secolele VII-IX“, teza de doctorat susţinută public de Ioan Alexandru Dăian a abordat un subiect legat de trecutul uneia dintre cele mai puţin cunoscute Biserici Vechi-Orientale, cu o istorie zbuciumată, dar extrem de interesantă, care merită să fie cercetată, mai ales că majoritatea manualelor de specialitate tratează doctrina lui Nestorie, precum şi extinderea Bisericii Nestoriene în Orientul Mijlociu, dar se limitează la schiţarea unei succesiuni de evenimente fără a intra în detalii.

Comisia de evaluare a fost prezidată de decanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, şi formată din părintele îndrumător Nicolae Chifăr, pr. prof. univ. dr. Ioan Vasile Leb de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Emanoil Băbuş de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti şi prodecanul facultăţii sibiene, pr. conf. univ. dr. Mircea Ielciu.

Teza de doctorat s-a bucurat de aprecierile comisiei şi ale publicului prezent, primind calificativul „Foarte Bine“. După ceremonia depunerii jurământului de credinţă oficiată în capela facultăţii, candidatul a fost declarat doctor în Teologie.

Lucrări de cercetare

Ieri, 17 decembrie, facultatea sibiană a găzduit susţinerea publică a tezelor de doctorat „Sfântul Dionisie Areopagitul în actualitatea teologică şi filosofică a secolului XX“ şi „Iubirea la Fericitul Augustin şi Sfântul Maxim Mărturisitorul“, elaborate de pr. Ioan Dan Sima, respectiv pr. Gheorghe Cătălin Crişan. Tezele elaborate sub îndrumarea arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr. au fost evaluate de o comisie prezidată de pr. decan Aurel Pavel şi formată din pr. prof. univ. dr. Ştefan Iloaie de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia şi conf. univ. dr. Sebastian Moldovan de la facultatea gazdă.

Astăzi, 18 decembrie, au loc susţinerile publice a încă două teze de doctorat elaborate sub îndrumarea arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr. Prima dintre ele este intitulată „Spiritualitatea luminii la Sfântul Simeon Noul Teolog“ şi a fost elaborată de pr. Costel Toma, iar cea de-a doua are titlul „Literatura legendară a Adormirii Maicii Domnului. Textul siriac «Şase cărţi». Textul grecesc atribuit Sfântului Ioan Teologul. Aspecte spiritual-teologice“, fiind elaborată de Mădălin Enciu. Comisia de evaluare este prezidată de pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr şi formată din pr. prof. univ. dr. Ştefan Iloaie, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi şi pr. conf. univ. dr. Mircea Ielciu.