Tineri ortodocşi din diferite ţări, pentru viitorul Bisericii
În cadrul atelierelor de lucru desfășurate în timpul Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din toată lumea, ce a avut loc la București în perioada 1-4 septembrie 2016, ne-am întâlnit cu mulți tineri care au reprezentat Biserici Ortodoxe autocefale surori. În cea de-a doua zi a lucrărilor, la Seminarul Teologic „Nifon Mitropolitul”, ne-am bucurat de jovialitatea şi spiritul întreprinzător al acestora. Ei au conlucrat la ateliere, pentru a găsi cele mai potrivite soluţii provocărilor contemporane adresate comunităţii credincioşilor din întreaga lume. Privind retrospectiv, redăm în continuare dialogul cu câţiva tineri despre această întrunire şi despre felul în care înțeleg ei cooperarea între tinerii ortodocşi din toată lumea.
După rugăciunea de dimineaţă, tinerii ortodocşi din Bisericile autocefale surori, adunaţi împreună la Seminarul Teologic din Bucureşti, au ieşit în faţa instituţiei, pentru a participa la câteva jocuri de cunoaştere şi întărire a încrederii în cei cu care se vedeau acolo. Domnul Marius Ciulu, coordonatorul principal al Întâlnirii, s-a ocupat personal de atelierele la care au participat oaspeţii din străinătate ai evenimentului. Domnia sa ne-a spus că „cel mai important lucru este ca participanţii să fie cât mai împărţiţi, pentru ca în fiecare clasă să fie oameni din toate Bisericile, în vederea unei mai bune concentrări. Din experienţa primei zile de ateliere, feedbackul a fost nemaipomenit, pentru că, spre deosebire de atelierele la care au participat tinerii din România, aici s-a pus accent foarte mult pe ceea ce înseamnă programe integrate, care să fie coordonate nu doar la nivel local, ci la nivel macro, între Biserici, idei de schimburi de experienţă. Participanţii şi-au dat seama cât este de important ca tinerii din diferite Biserici surori să se cunoască, nu atât pentru a-şi face noi prieteni, ci pentru că astfel pot vedea ce se întâmplă în alte locuri şi ce poate fi împrumutat sau îmbunătăţit acasă.”
După două jocuri de cunoaştere şi recreere, unul făcându-i pe participanţi să-şi spună şi să ofere remedii pentru fricile pe care le are fiecare persoană, tinerii au fost împărţiţi în trei grupuri şi au intrat în trei săli de clasă, unde au început lucrul pe echipe. Echipele erau diverse şi fiecare încerca să răspundă inedit la întrebările puse de organizatori, în ceea ce priveşte teme care tulbură astăzi comunitatea creştină, cum ar fi portretul familiei creştine, educaţia religioasă în şcoli, educaţia pentru sănătate şi dezvoltarea personală în Biserică. Fiecare participant, dintr-o ţară diferită, venea cu abordarea şi experienţa proprie, ceea ce a făcut ca rezultatele să fie deosebite, iar propunerile să fie extrem de interesante.
Am stat de vorbă cu câţiva tineri despre întrunire şi despre felul în care privesc ei cooperarea dintre tinerii ortodocşi din toată lumea. Astfel, Alicia Kapudag, care făcea parte din delegaţia Patriarhiei Ecumenice la întâlnire şi care locuieşte în Istanbul, a fost pentru prima oară la o astfel de întâlnire într-o ţară străină şi ne-a spus următoarele: „Cred că întotdeauna poate fi loc şi de mai bine, în orice manifestare, dar cred că a aduce astăzi mai ales tineri, în timpul verii, la o întrunire unde se discută lucruri care la prima vedere sunt învechite, nu sunt la modă, este deja un succes. Ar fi bine să se întâmple astfel de evenimente în mai multe locuri din lume, pentru că ele le amintesc tinerilor că există loc şi pentru ei şi că ei sunt o parte integrantă şi importantă a Bisericii. Mulţi tineri cred că ei doar trebuie să se supună unor reguli în biserică, dar lucrurile sunt cu mult mai profunde şi, de aceea, dacă vor fi astfel de evenimente, noi, tinerii, ne vom aminti că avem un loc de drept în comunităţile noastre bisericeşti şi că adulţii, părinţii noştri, se gândesc şi la viitorul Bisericii, nu doar la trecutul ei”.
Sara Magdy Farid, din Egipt, care făcea parte din delegaţia Patriarhiei Alexandriei, ne-a spus că a aflat în România un loc frumos şi deosebit: „Am intrat în contact cu o nouă cultură, noi prieteni, ceea ce îmi face o desosebită bucurie. Îmi pare bine că am aflat lucruri despre o nouă cultură şi am învăţat multe lucruri pe care să le impregnez în viaţa mea. Experienţa de aici mă va ajuta şi acasă, în Egipt, unde voi putea vorbi despre lucrurile discutate în România cu părintele de la biserica noastră şi cu ceilalţi membri ai comunităţii. Voi putea chiar organiza unele ateliere în genul celor la care particip eu acum, în cadrul întâlnirii tinerilor”.
Dragoliub Bogoslavici, din Serbia, aflat ca şi ceilalţi tineri pentru prima oară în ţara noastră, predă religia într-un liceu din Belgrad. El ne-a spus că este foarte „inovatoare această iniţiativă de întâlniri de tineret” şi că „eforturile Bisericii Ortodoxe Române sunt binecuvântate pentru că datorită acestora tinerii se pot întâlni unii cu alţii, să se roage, să cunoască alte tradiţii ortodoxe. Toate aceste aspecte demonstrează că astfel de evenimente sunt foarte bune şi ar trebui să continue (pe viitor)”.
Sofia Pawlak din Varşovia, venită de asemenea pentru prima oară în România, ca membru al delegaţiei Bisericii Ortodoxe din Polonia, ne-a spus: „Am întâlnit aici multe persoane interesante din multe ţări şi sunt foarte bucuroasă să particip la aceste ateliere, unde discutăm lucruri pe care le putem duce şi la noi acasă, iar prietenii pe care i-am făcut aici să rămână în inima mea”.