Tinerii voluntari se pregătesc pentru hramul Catedralei Patriarhale
La Centrul pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București s-a desfășurat marți seară, 18 octombrie 2022, a treia întâlnire a grupului de voluntari „Tineri în acțiune” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care săptămâna viitoare vor fi alături de închinătorii veniți pe Colina Bucuriei la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Cei peste 200 de voluntari vor putea fi identificați după vestele albastre special inscripționate.
Voluntarii coordonați de Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor fac parte din mai multe asociații studențești și organizații de tineret din eparhie. Întâlnirea de marți a avut rolul de a facilita cunoașterea între voluntari și de a stabili detaliile activității lor.
„Deși este a treia sesiune de formare pe care noi o desfășurăm cu grupul de voluntari «Tineri în acțiune» al Arhiepiscopiei Bucureștilor, toate întâlnirile au un conținut relativ similar. În toate întâlnirile premergătoare hramului încercăm să oferim elemente care țin de comunicare: comunicare eficientă la nivelul grupului și cu pelerinii, dar și cu celelalte entități implicate în desfășurarea evenimentelor. Totodată, în cadrul sesiunilor încercăm să facilităm o cunoaștere cât mai bună a membrilor grupului, care provin din medii foarte variate - de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, din alte medii universitare din Capitală, precum și tineri care vin după absolvirea studiilor și rămân apropiați de Biserică după ce au trecut prin organizații ca ASCOR sau ASTO. În această seară au fost prezenți 75 de voluntari, cu precădere persoane care vin pentru prima dată în contact cu ceea ce înseamnă voluntariatul în Biserică. Ei abia acum, cu prilejul hramului, descoperă că voluntariatul în Biserică are o valență aparte față de ceea ce înseamnă a face voluntariat într-un orice alt mediu, pentru că în Biserică, atunci când ești voluntar, te jertfești și pui la dispoziția celorlalți timpul, abilitățile și cunoștințele tale, dorind ca ceea ce faci să fie un dar pentru Dumnezeu și ceilalți”, ne-a declarat Marius-Ștefan Ciulu, inspector eparhial.
Anul acesta, voluntarii vor putea fi identificați după vestele albastre special inscripționate. „Un aspect important pentru ceea ce înseamnă organizarea evenimentelor de anul acesta este identitatea vizuală a voluntarilor. Este primul an în care aceștia beneficiază de o uniformă. Vor avea veste special inscripționate și personalizate. În acest fel, pelerinii îi vor putea identifica mai ușor, vor putea apela la serviciile lor și faptul că evenimentul este organizat și bine pus la punct cu mult timp înainte de desfășurarea acestuia se va reflecta vizual mult mai bine. Voluntarii vor fi responsabili de dezinfectarea și ștergerea raclelor sfinților, de asigurarea fluxului de pelerini într-un mod cât mai firesc și vor distribui agheasmă. Pe lângă aceste funcții, își vor arăta disponibilitatea de a răspunde oricăror alte necesități ce se ivesc la momentul respectiv”, a adăugat Marius-Ștefan Ciulu.