Titulatura Colegiului „Andrei Șaguna” ar trebui să conțină și termenul „sfânt”

Un articol de: Elena Gabriela Zamora - 25 Feb 2020

Colegiul Naţional „Andrei Şaguna’’ din Braşov ar trebui să cuprindă în denumire şi cuvântul „sfânt”, alături de numele întemeietorului acestuia, a spus, zilele trecute, IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, în discursul său rostit cu prilejul primirii titlului de cetăţean de onoare al judeţului Brașov, ceremonie ce a avut loc în sala festivă a colegiului menționat. Înaltul ierarh a afirmat, cu această ocazie, că acest mic adaos este, de fapt, „mare şi profund” și a evidențiat, totodată, că fostul Mitropolit Andrei Şaguna a iniţiat întemeierea a peste 800 de şcoli, făcând „şcoli de elită”, iar prin personalităţile pe care le-au dat acestea, a contribuit „la ridicarea neamului românesc”. „Eu, de acum, aşa am să-i spun: Colegiul Naţional «Sfântul Andrei Şaguna»”, a anunțat Mitropolitul Ardealului.

Și preşedintelui Academiei Române, prof. dr. Ioan Aurel Pop, i s-a conferit titlul de cetăţean de onoare al judeţului Braşov. În discursul său, el a subliniat faptul că Şcheii Braşovului a fost singurul loc în care românii din Transilvania au avut voie să întemeieze un oraş, şi nu doar un sat care să arate ca un oraş. Emoţionant a fost momentul întâlnirii academicianului, fost absolvent al Colegiului Naţional „Andrei Şaguna”, cu fostul său diriginte, profesorul Ion Topolog Popescu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a precizat că academicianul Ioan Aurel Pop, fost rector al UBB Cluj, şi Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, sunt primii cetăţeni de onoare din mandatul său şi a menţionat că nominalizările îi aparţin, deoarece sunt „două personalităţi de anvergură internaţională cu rădăcini la Braşov”, potrivit Agerpres.

Andrei Şaguna (1808-1873), cel mai de seamă ierarh al Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania, a contribuit decisiv la renaşterea vieţii naţionale, politice, culturale şi spirituale a românilor transilvăneni. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, la 21 iulie 2011, ca Mitropolitul Andrei Şaguna să fie canonizat, astfel că este prăznuit în fiecare an la data de 30 noiembrie.