Toamna 2019 a fost cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteo

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 13 Feb 2020

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat că anul 2019 a fost cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice din 1900 până în prezent şi că evoluţia termică până la finele secolului va fi în creştere, dacă va continua emisia gazelor cu efect de seră.

„Din 2000 până în prezent s-au produs cei mai călduroşi ani din istoria măsurătorilor meteo la nivel mondial, iar din 2015, fiecare an a doborât recordul înregistrat în anul anterior. 2019 a fost cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice, anume din 1900 până în prezent. (...) Nici România nu face excepţie, pentru că din 2000 înregistrăm 19 ani cei mai călduroşi. Acelaşi lucru putem să-l traducem şi printr-o frecvenţă mai mare a fenomenelor meteo extreme atât la nivel naţional, cât şi local“, a spus Elena Mateescu, pentru Agerpres.

De exemplu, potrivit acesteia, dacă în 2011, ANM emitea în medie 1.744 de mesaje meteo de vreme severă imediate, în 2019 au fost emise 4.774, din care 79 de cod roşu.

„Cauza este creşterea gazelor cu efect cu seră, principalul responsabil în ce priveşte schimbările climatice“, a precizat Mateescu.

Directorul general al ANM a mai afirmat că toamna 2019 a fost cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice, primele două luni de iarnă, de asemenea, decembrie - cu o abatere termică pozitivă de 3,1 grade Celsius, iar luna ianuarie, deşi climatologic este considerată cea mai rece lună a anului, a încheiat pe un plus în ce priveşte normalul lunii, 1,4 grade Celsius abatere termică şi numai 10,4 l/mp cantitate medie de precipitaţii la nivel naţional.