Toamna aduce o avalanşă de îmbolnăviri la copii
Nici nu a început bine anul şcolar, că spitalele de pediatrie s-au umplut de mici pacienţi. Cei mai mulţi au insuficienţă respiratorie acută, care debutează ca o viroză banală. Îngrijoraţi de agresivitatea virusului, medicii au trimis probe la Institutul Cantacuzino, ca să afle despre ce tulpină este vorba.
Începutul sezonului de toamnă aduce noi cazuri de viroze respiratorii în rândul celor mici, iar medicii specialişti se aşteaptă ca numărul acestora să crească.
Medicii sunt îngrijorați de avalanșa de îmbolnăviri, pornită la scurt timp după începerea anului şcolar. „Majoritatea sunt copii cu vârste cuprinse între 2 ani şi jumătate şi 7 ani. Boala debutează în general ca o răceală, cu tuse, cu strănut, puţină febră, însă evoluează foarte rapid spre insuficienţă respiratorie”, spune medicul pediatru Carmen Zăpucioiu, şeful Secţiei de Pneumologie a Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.
Două mame sunt internate de câteva zile împreună cu copiii lor în vârstă de 4 ani la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti. Copiii au afecțiuni pulmonare grave, luate - cred mamele - de la grădiniţă. „Dimineaţa la ora 4:00 a început să aibă tuse, după care a avut stări de vomă şi am văzut că nu poate să respire. Am chemat de urgenţă ambulanţa, am intrat direct la oxigen”, mărturiseşte Corina, una dintre mamele internate, pentru un post de televiziune. Izabela, o altă mamă internată împreună cu copilul, spune că primele simptome au fost cele asociate unei răceli banale, dar agravarea bolii a fost foarte rapidă.
Medicii încearcă să afle despre ce virus este vorba. „Am recoltat şi am trimis probe la Institutul Cantacuzino. Deocamdată este prea scurt timpul ca să putem spune ce tulpină virală circulă în perioada aceasta”, precizează medicul Carmen Zăpucioiu. În acest context, în unele grădiniţe, copiii trec printr-un control medical în fiecare dimineaţă, când vin la ore. „Când starea aparentă a copilului este alterată, când apare febra, când copilul dă semne că nu poate respira corect, îl scoatem din colectivitate”, spune dr. Roxana Dragomir, medic de familie.
Insuficienţa respiratorie acută este o scădere bruscă şi severă a funcţiei respiratorii. Orice afecţiune a sistemului respirator sau diminuare a funcţiei pulmonare poate sta la baza insuficienţei respiratorii la copii, spun medicii. Cel mai frecvent simptom al insuficienţei respiratorii este dispneea, sentimentul de sufocare, senzaţia că copilul nu are aer suficient. La copiii mici apar şi sunete semnificative la respirat, în special pe partea de expirare se sesizează prezenţa unui uşor geamăt. De asemenea, bătăile accelerate ale aripilor nazale reprezintă un simptom. Acestea apar în urma încercărilor repetate ale copilului de a accelera ritmul respirator pentru a primi oxigenul de care are nevoie. Odată cu imposibilitatea de a respira apare şi tusea, care este uscată şi chinuitoare pentru cel mic. Insuficienţa respiratorie este o urgenţă medicală şi necesită ventilaţie artificială asistată rapid.
Medicii atenţionează că virozele respiratorii, care pot fi la baza apariţiei insuficienţei respiratorii acute, nu răspund la tratament antibiotic, iar administrarea nejustificată de antibiotice nu face altceva decât să creeze în timp rezistenţă la acest tip de medicamente.
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor specifice sezonului rece, specialiştii recomandă păstrarea unei igiene corporale riguroase, cu spălarea frecventă a mâinilor; evitarea aglomerărilor şi a contactului cu persoanele bolnave; evitarea automedicaţiei şi prezentarea la medicul de familie în cazul apariţiei unor simptome de răceală sau gripă; folosirea batistelor igienice personale în caz de tuse sau strănut.