Tot mai multe cazuri de tuse convulsivă în Europa

Data: 13 Mai 2024

În mai multe ţări europene a crescut alarmant numărul de cazuri de tuse convulsivă, până în acest moment fiind raportate de zece ori mai multe cazuri faţă de anii anteriori. 

„În total, au fost raportate aproape 60.000 de cazuri de către ţările din Uniunea Europeană şi din Spaţiul Economic European între ianuarie 2023 şi aprilie 2024”, a anunţat Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), citat de Agerpres. Bulgaria a declarat epidemie și, până la sfârșitul lunii iulie, sunt aplicate restricții ca să împiedice răspândirea bolii. Potrivit dr. Galya Kondeva, ministrul bulgar al sănătăţii, peste 80 % din cazurile de tuse convulsivă sunt la copii de sub un an.

Şi în Spania situaţia este complicată, până acum înregistrându-se patru decese (2 prematuri şi 2 adulţi cu boli asociate) din cauza complicaţiilor provocate de tusea convulsivă. 
Tusea convulsivă, cunoscută şi sub numele de pertussis, este o infecţie bacteriană care afectează plămânii şi căile respiratorii, este endemică în Europa, iar copiii cu vârsta sub şase luni sunt deosebit de expuşi riscului de infecţie. Foarte afectaţi sunt şi vârstnicii care au şi alte patologii, de aceea specialiştii îndeamnă pacienţii cu boli cronice să se protejeze.

Potrivit ECDC, epidemii mai extinse de tuse convulsivă sunt aşteptate la fiecare 3-5 ani chiar şi în ţările cu rate ridicate de vaccinare.

„Este esenţial să ne amintim de vieţile aflate în joc, în special cele ale micuţilor noştri. Vaccinurile împotriva tusei convulsive s-au dovedit sigure şi eficiente”, a declarat directoarea ECDC, Andrea Ammon.

Majoritatea statelor europene imunizează în mod obişnuit copiii împotriva tusei convulsive şi multe dintre ele vaccinează, de asemenea, femeile însărcinate pentru a-i proteja pe sugari.