Tot mai mulţi străini sunt atraşi de ecoturism în România
Numărul turiştilor străini care au vizitat România a crescut cu 11%, ecoturismul fiind printre preferinţele acestora. Două destinaţii ecoturistice din ţara noastră, oraşul Zărneşti din judeţul Braşov şi Mara-Cosău-Creasta Cocoşului din Maramureş, au fost premiate de Comisia Europeană a Turismului.
În perioada 6-8 octombrie, la Braşov, s-a desfăşurat Adunarea Generală a Comisiei Europene pentru Turism, cea mai importantă organizaţie de reprezentare a turismului, formată din 33 de ţări, a cărei misiune este aceea de a crea strategii de dezvoltare sustenabilă a turismului. În cadrul evenimentului de la Braşov au fost premiate două destinaţii ecoturistice din România, respectiv oraşul Zărneşti din judeţul Braşov şi Mara-Cosău-Creasta Cocoşului din Maramureş. „Turiştii preferă aproape toate produsele de turism româneşti, iar ecoturismul este unul dintre produsele favorite ale turiştilor străini şi una dintre şansele României de a se dezvolta“, a arătat Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism, care, totodată, a arătat că numărul turiştilor străini care au vizitat România în acest an a crescut cu 11%.
În ceea ce priveşte ecoturismul, România este una dintre primele ţări care au elaborat criteriile de selecţie a destinaţiilor ecoturistice, fiind un exemplu pentru alte ţări europene. Potrivit vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale de Turism, Mirela Matichescu, în prezent se lucrează intens la promovarea României ca destinaţie turistică, fiind în derulare inclusiv un contract cu National Geographic. „Este un domeniu al turismului care prinde contur şi ia amploare din ce în ce mai mult. Încercăm să stimulăm aceste destinaţii şi să facem cât mai multe în România şi să dăm un exemplu despre ceea ce înseamnă bună practică pentru cei care operează acest segment. Maramureşul, zona Braşovului, Suceava, Delta Dunării sunt destinaţii ecoturistice destul de vizitate în ultima vreme, dar sunt foarte multe alte zone din ţara noastră care pot aplica pentru proiecte europene ca destinaţii turistice. Noi lucrăm împreună cu asociaţiile de profil şi ne implicăm activ în dezvoltarea unor noi destinaţii ecoturistice“, a declarat, marţi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Turism, citat de Agerpres.
În creştere este şi turismul balnear, investitori străini manifestându-şi intenţia să investească în acest sector. „Nu vom mai investi în tot ce înseamnă mediul economic, ci numai în câteva tipuri de produse, turismul cultural şi turismul balnear fiind primele două elemente pe care ne concentrăm. Sunt semnale foarte bune în ceea ce înseamnă investiţiile în turismul balnear şi chiar sunt interesaţi investitori din Austria de acest segment. Singurul lucru pe care l-au exprimat austriecii este să fie într-o marjă de maximum trei ore de Bucureşti, ceea ce cred că include şi Braşovul“, a spus ministrul Florin Jianu. Turismul balnear se va regăsi şi în fondurile europene 2014-2020, promite oficialul. Turiştii străini preferă să viziteze zona Braşovului, Sibiul, Capitala, Delta Dunării, partea de nord a ţării, cu ţinutul mănăstirilor, iar în acest an şi litoralul a reprezentat o zonă de interes pentru străini. (Oana Nistor)