Tradiţii şi obiceiuri de iarnă, în Transilvania
Încheierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin mai multe manifestări tradiţionale. În unele dintre localităţi de pe Valea Mureşului, precum şi în zona Maramureşului, se obişnuieşte ca de Bobotează să se meargă cu Chiralesa.
În seara dinaintea Bobotezei, în unele sate din Bistriţa-Năsăud, „hâzii“ pleacă la colindat pe la fiecare casă, costumaţi cât mai înfricoşător, înaintea venirii preotului cu crucea, care sfinţeşte gospodăriile cu agheasmă.
În judeţul Sibiu, de Sfântul Ioan Botezătorul, la Tălmăcel, are loc obiceiul cunoscut sub numele „Udatul Ionilor“. După slujba religioasă, alaiul de tineri porneşte spre râul din sat.
Tinerii călări poartă steaguri tricolore, iar copiii sunt îmbrăcaţi în straiele tradiţionale. Un element deosebit al acestei sărbători este carul tras de boi împodobiţi şi alte elemente tradiţionale, specifice satului. La râu, feciorii îi udă pe rând pe toţi ce poartă numele de Ion sau Ioana.
Alte obiceiuri rare, specifice perioadei sărbătorilor de iarnă, sunt, pe Valea Mureşului Superior, „Proştii“ sau „Mascaţii“, „Vergelul“ sau „Virgilitul“ şi „Mutatul Porţilor“, conform Muzeului de Etnografie şi Folclor din Târgu Mureş.
Obiceiul Mutatului Porţilor de Anul Nou se practică încă pe Valea Mureşului Superior şi este interpretat fie ca o pedeapsă pentru gazdele care nu primesc colindători, fie ca o atenţie acordată fetelor nemăritate de către tinerii din sat.
Mutatul Porţilor se practică în noaptea dintre ani, când colindătorii, unii mascaţi, schimbă porţile vecinilor unele cu altele, sau le transportă la prima răscruce de drumuri, fie le ascund astfel încât să nu le mai găsească nimeni.
Cele mai populare sunt obiceiul uratului cu steaua de Crăciun, cu pluguşorul şi sorcova de Anul Nou.
La copii, obiceiul umblatului cu turca (denumită şi capra în unele localităţi de pe Valea Gurghiului) în seara de Ajun a Crăciunului - la Idicel Sat, Idicel Pădure, Vătava, Bistra Mureşului, Deleni, Pietriş, Jabeniţa, Râpa de Jos, Săcalu de Pădure, Ibăneşti, Dumbrava etc.
Obiceiuri de iarnă mai rar răspândite sunt Lăturenii, care este un obicei de colindat de Crăciun la Luieriu, Săcalu de Pădure, Dumbrava etc., şi Chiraleisa - obicei de urare a copiilor în dimineaţa de Bobotează -, în localităţi de pe Valea Mureşului superior, dar şi din zona Câmpiei, conform Agerpres. (Oana Rusu)