Tradiţii şi obiceiuri de iarnă la Râu Sadului

Data: 10 Decembrie 2014

În perioada premegătoare marelui praznic al Naşterii Domnului, tinerii din localităţile Mărginimii Sibiului se pregătesc pentru obiceiurile de iarnă specifice fiecărei comunităţi. În Parohia Râu Sadului, judeţul Sibiu, aceste pregătiri au început în biserica parohială, unde a avut loc recent un concert de colinde al tinerilor din localitate, prin care a fost marcată formarea cetei de feciori. Concertul de colinde al tinerilor îmbrăcaţi în costume populare a fost precedat de slujba Sfântului Maslu, oficiată de un sobor de preoţi din parohiile învecinate.

„Am avut în această seară mulţi tineri şi copii în biserica noastră, înveşmântaţi în costume populare de o valoare deosebită, a căror păstrare şi a căror continuitate în timp încercăm să le menţinem atât cât se poate pe plan local, dar şi regional. Mulţumim lui Dumnezeu pentru această seară şi tinerilor implicaţi în aceste obiceiuri“, ne-a spus preotul paroh Adrian Drăguşin.

 Colinde la biserica parohială

Conform obiceiului, tinerii din Râu Sadului se strâng în ajunul sărbătorii Sfântului  Nicolae şi formează „Ceata“, care va colinda şi va merge la casele oamenilor până la sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul. Tinerii păstrează cu sfinţenie aceste obiceiuri, multe dintre ele fiind legate de biserica parohială.

„Încercăm să ducem mai departe tradiţiile primite de la moşii şi strămoşii noştri. În ajunul Crăciunului, ceata junilor va merge la fiecare casă şi va colinda, vestind marea minune a Naşterii Domnului. A doua zi de Crăciun, vom veni cu toţii la biserică unde vom colinda şi vom prezenta la ieşire jocurile specifice satului nostru“, ne-a spus Florin Lac, membru al cetei de juni din Râu Sadului. (Ştefan Mărculeţ)