Tradiţii şi obiceiuri în satul Movila Miresii
În comuna Movila Miresii din judeţul Brăila a avut loc miercuri, 3 aprilie, şezătoarea intitulată „Tradiţii şi obiceiuri în satul movilean”. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, evenimentul cultural-artistic şi educativ a fost organizat în contextul Anului omagial al satului românesc, de către parohia brăileană în colaborare cu şcoala gimnazială din localitate.
La eveniment au participat tineri ai comunităţii, elevi, cadre didactice, reprezentanţi ai autorităților locale, bătrâni din sat, dar şi alţi invitaţi din parohiile învecinate. Mulți copii însoțiți de preoții și învățătorii din localitățile lor au interpretat cântece și și-au prezentat portul tradițional specific zonei. „Prin această manifestare găzduită de Căminul Cultural al localităţii Movila Miresii au fost evidenţiate tradiţii, datini şi obiceiuri strămoşeşti specifice zonei brăilene. Totodată, a fost subliniată importanța cunoaşterii şi cultivării sentimentului de respect pentru valorile tradiţionale româneşti şi a promovării patrimoniului cultural românesc din zona Câmpiei Brăilei. În program au fost cuprinse interpretări ale unor cântece, poezii şi scenete tematice specifice satului românesc, precum şi mai multe ateliere de lucru în care s-au regăsit meşteşugurile şi îndeletnicirile bunicilor şi străbunicilor noştri, precum ţesutul la război, cusutul, torsul, olăritul, prepararea unor produse româneşti de post şi nu în ultimul rând realizarea de prescuri. Tinerele generaţii participante la eveniment au avut posibilitatea de a cunoaşte legenda satului brăilean, care poartă numele unei mirese pierdute, dar şi obiceiurile legate de nunta tradiţională de la sat: dansurile tradiţionale din dimineaţa nunţii, împodobitul brazilor, bărbieritul mirelui, gătitul miresei, ruperea cozonacului miresei şi jucatul căldării”, ne-a declarat părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
Participanții au avut posibilitatea de a admira o colecţie impresionantă de obiecte din gospodăria ţăranului român, costume tradiţionale, ştergare, covoare, pături şi fotografii ce prezintă case vechi din localitate. „Am organizat acest eveniment împreună cu școala gimnazială din localitate și am căutat să punem în valoare tradițiile și obiceiurile din zona noastră. Bătrânii satului au participat la șezătoare și au căutat să le transmită celor mai tineri din meșteșugurile, obiceiurile, tradițiile pe care le-au moștenit de la părinți și înaintași. Copiii s-au arătat foarte încântați și bucuroși de ceea ce au văzut la bunicii lor”, a declarat părintele Marius Sinca, parohul bisericii din Movila Miresii.
La final, tinerii participanţi şi îndrumătorii lor au primit din partea organizatorilor diverse daruri.