Transgaz: Necesarul de gaz al României este complet asigurat
Gazprom a început să oprească livrările de gaze către țările care nu vor să plătească în ruble, iar primele state deconectate de la gazul rusesc sunt Polonia și Bulgaria. România nu depinde de livrările de la Gazprom și produce suficient gaz pentru nevoile interne, în această perioadă. În același timp, gazul care este importat ajunge acum exclusiv în depozite, pentru ca, la iarnă, țara noastră să aibă asigurată o rezervă de circa 3,2 miliarde de metri cubi.
Importurile de gaze ale României se desfăşoară normal, iar ţara noastră îşi poate asigura necesarul de consum din producţia internă în această perioadă, a declarat, ieri, pentru Agerpres, Ion Sterian, directorul general al Transgaz.
„Zilele trecute, în perioada de Paşti, consumul de gaze al României a fost de 13-14 milioane mc pe zi, foarte redus, iar Romgaz a fost nevoit să închidă anumite sonde şi să-şi reducă producţia, din cauza cererii mici. Pentru ziua de astăzi (miercuri - n.r.), consumul este estimat la 19,5 milioane mc”, a spus Sterian.
Importurile de gaze au fost ieri de 3,5 milioane mc (3,2 milioane mc prin Ungaria şi 300.000 mc prin Negru Vodă), nivel egal cu cel de zilele trecute.
„România îşi poate asigura tot consumul de gaze din producţia internă în această perioadă. Consumul nu este mai mare de 20-21 de milioane mc pe zi, iar producţia poate ajunge la 23 de milioane mc. Important este să aducem gaze din import din alte surse pentru a umple depozitele, astfel încât la toamnă, la începutul sezonului rece, să avem în depozite 3,2 miliarde mc”, a mai explicat directorul Transgaz.
Potrivit acestuia, în depozitele de gaze din România sunt în acest moment 640 de milioane mc, cu 230 de milioane mc mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Salvarea noastră este conducta BRUA, care este funcţională şi ne ajută să avem securitate în aprovizionare şi să asigurăm tranzitul de gaze în regiune”, a completat şeful Transgaz.
Gazprom a anunţat ieri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de către cele două ţări pentru livrarea combustibilului, transmite Reuters.
Polonia, ţară al cărei contract cu Rusia expiră la finele acestui an, a spus în repetate rânduri că nu va respecta noua schemă de plată pentru gazele ruseşti și nici nu va prelungi contractul cu Gazprom, care prevedea livrarea a 10,2 miliarde mc de gaze pe an, adică 50% din consumul naţional.
Pe de altă parte, Bulgaria, țară puternic dependentă de gazele ruseşti, este nemulțumită deoarece a plătit pentru livrările din luna aprilie, iar oprirea aprovizionării este socotită o încălcare a contractului. „Este clar că în acest moment gazul natural este folosit mai mult ca o armă politică şi economică în actualul război“, a spus ministrul bulgar al energiei, Alexander Nikolov. (C. Z.)