Transport de alimente și spații de cazare pentru refugiați în Arhiepiscopia Bucureștilor

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 01 Martie 2022

Patriarhia Română a trimis marți dimineață, 1 martie 2022, în Republica Moldova, un prim transport cu alimente și produse de strictă necesitate pentru refugiații ucraineni. Ajutoarele vor ajunge în Chișinău, la Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei, de unde vor fi distribuite persoanelor aflate în evidența organizației. Până în 10 martie, la nivelul Arhiepiscopiei Bucureștilor se organizează o campanie de strângere de fonduri pentru sprijinirea refugiaților, pentru a ajuta eparhiile din nordul țării. Totodată, la nivelul Arhiepiscopiei Bucureștilor au fost identificate mai mult de 100 de locuri unde vor putea fi cazați peste 300 de refugiați.

Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române și Federaţia Filantropia se alătură eforturilor des­fășurate la nivel național de a oferi sprijin refugiaţilor din Ucraina, punând la dispoziție paltforma „Ajută cu bucurie”. Pentru coordonarea inițiativelor de sprijin acordat refu­giaților a fost schimbată desti­nația platformei dedicate în această perioadă celor afectați de COVID-19.

„Patriarhia Română împreună cu Federația Filantropia, prin platforma «Ajută cu bucurie», realizează un prim transport umanitar pentru Misiunea Socială «Diaconia» a Mitropoliei Basarabiei. În acest transport, cei de la organizație ne-au solicitat de urgență mai ales îmbrăcăminte pentru copii și produse alimentare pentru cei mici. Această platformă pe care am avut-o anul trecut, mai ales în perioada stării de urgență pentru persoanele afectate de COVID-19, a fost transformată acum într-o platformă de ajutorare a refugiaților care vin în țara noastră, dar și pentru cei care vin, tranzitează sau rămân în Republica Moldova. Prin această platformă oamenii pot ajuta financiar, material, dar se pot înscrie și ca voluntari”, a spus părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal la Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române, pentru TRINITAS TV.

Acestei acțiuni de ajutorare s-a alăturat și Arhiepiscopia Bucureș­tilor, care a pus la dispoziție, cu spri­jinul mai multor comercianți, produse alimentare, precum și TIR-ul care transportă produsele necesare.

„Arhiepiscopia Bucureștilor este parte a efortului comun organizat de Patriarhia Română pentru sprijinirea refugiaților care vin din Ucraina. Atât în România, cât și în Republica Moldova suntem alături de cei care îi sprijină, astfel că acest transport pe care îl trimitem în Republica Moldova conține alimente neperisabile, ce pot fi oferite fără a fi nevoie să fie tratate, articole igienico-sanitare, hrană pentru copii în cantități impresionante și pături. A fost un efort al organizațiilor neguvernamentale ale Bisericii de pe întreg cuprinsul țării. Cu sprijinul unor susținători care au vrut să fie alături de noi în acest transport, precum firma de transport DGH Log & Sped, rețeaua de magazine PROFI, care ne-a oferit un sprijin mai mult decât consistent pentru pregătirea acestui transport, și Scandia Sibiu, care a înțeles că este momentul să fie alături de noi în această inițiativă”, a precizat părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucu­reștilor.
La Arhiepiscopia Bucu­reș­tilor se organizează până în 10 martie o campanie de strângere de fonduri pentru sprijinirea refugia­ților. Până în prezent, la nivelul Arhiepiscopiei Bucureștilor au fost identificate mai mult de 100 de locuri unde vor putea fi cazați peste 300 de refugiați.

„Dincolo de acest transport, la nivelul Arhiepiscopiei Bucureștilor se organizează până la data de 10 martie o campanie de strângere de fonduri pentru sprijinirea refugia­ților, care vor fi folosite pentru o intervenție mai rapidă. Atunci când identificăm probleme și colegii de la Suceava, Maramureș sau Iași ne semnalează anumite nevoi, putem interveni și să achiziționăm lucruri chiar de acolo, pe plan local, pe care să le oferim refugiaților. Am identificat mai mult de 100 de spații de cazare pentru refugiați, ceea ce înseamnă că putem găzdui deja peste 300 de persoane, în case parohiale, în case special amenajate puse la dispoziție de parohii din Bucu­rești și din cuprinsul eparhiei. Sperăm ca în zilele următoare să putem trimite un autocar să aducă primii refugiați care vor fi parte a acestei campanii de ajutor și vom căuta să fim pregătiți pentru orice ar putea să mai vină”, a mai subliniat părintele consilier Ionuț Tutea.

Pentru a vă alătura în demersurile de ajutorare a persoanelor refugiate afectate de conflictul dintre Rusia și Ucraina, ca voluntar sau donator, accesați platforma ajutacubucurie.ro, unde, după completarea formularului online, veți fi incluși în baza de date a proiectului „Ajută cu bucurie” și veți putea sprijini persoane refugiate.