Transportul în comun, gratis pentru elevii din Bucureşti
De ieri, elevii din Capitală pot circula gratis pe mijloacele de transport în comun, gratuitatea aplicându-se şi în cazul celor care au domiciliul în judeţul Ilfov, dar învaţă la şcolile şi liceele din Bucureşti. Măsura poate contribui la descongestionarea traficului din Capitală, elevii fiind încurajaţi astfel să folosească autobuzele. Gratuitate pentru elevi este acordată şi în alte mari oraşe din ţară, cum sunt Cluj-Napoca sau Timişoara, în timp ce la Iaşi, de exemplu, abonamentele elevilor sunt subvenţionate doar în proporţie de 50%.
Toţi elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu acreditat sau autorizat care frecventează instituţiile de învăţământ din municipiul Bucureşti au gratuitate pe mijloacele în transport în comun începând de ieri, 11 februarie 2019, conform HCGMB 838/12.12.2018, de acelaşi drept bucurându-se şi elevii care locuiesc în judeţul Ilfov. În plus, elevii din judeţul Ilfov vor putea beneficia şi de un abonament lunar valabil pe linia regională de domiciliu. „Gratuitatea se aplică doar pentru abonamentul urban general şi pentru cel valabil pe linia regională de domiciliu şi se acordă numai pentru elevii din învăţământul acreditat/autorizat (curs de zi, frecvenţă redusă), primar, gimnazial, liceal şi profesional, care au vârsta până la 18 ani sau până la finalizarea studiilor liceale/profesionale”, după cum precizează Primăria Capitalei, într-un comunicat de presă.
Abonamentele se eliberează, pentru elevii claselor pregătitoare şi elevii cu vârsta de până la 14 ani, în baza adeverinţei doveditoare sau a carnetului de elev, cu ştampila unităţii de învăţământ pentru anul în curs şi a copiei după certificatul de naştere, respectiv carnetul de elev vizat şi ştampilat, însoţit de o copie după actul de identitate în cazul elevilor cu vârsta de peste 14 ani.
`Abonamentele gratuite vor fi reîncărcate lunar, pe cardurile deja existente, nefiind necesară emiterea de carduri noi decât pentru elevii care nu deţin un card electronic de călătorie, nominal. La prima emitere, cardul de călătorie nominal este gratuit”, mai informează PMB. Abonamentele utilizate în prezent sunt valabile până la expirare, apoi pot fi reîncărcate gratuit la oricare dintre centrele de emitere şi reîncărcare carduri STB SA. În cazurile în care elevii au deţinut carduri nominale de călători, însă din diverse motive nu se mai află în posesia acestora, există posibilitatea achiziţionării unui nou card în schimbul unui tarif de 4,7 lei.
Bucureştiul nu este singurul oraş din ţară care a luat această măsură, care nu numai că vine în ajutorul familiilor cu copii şcolari, dar şi încurajează folosirea transportului în comun şi duce la descongestionarea traficului.
În Cluj-Napoca, elevii din învăţământul de stat şi particular beneficiază de gratuitate încă din 2016, de aceeaşi facilitate beneficiind şi studenţii bugetari (pe două linii), elevii şcolilor speciale, elevii orfani sau cei proveniţi din casele de copii. De gratuitate la folosirea mijloacelor de transport în comun se bucură şi elevii din Timişoara.
La Oradea, gratuitatea se aplică doar preşcolarilor cu vârsta de până la 7 ani, elevii şi studenţii beneficiind de o reducere de 50% la achiziţia tichetelor lunare de călătorie.
De o reducere de 50% beneficiază şi elevii din Iaşi şi Constanţa, legitimaţiile de călătorie cu preţ redus se eliberează pe baza carnetului de elev sau a adeverinţei emise de unitatea de învăţământ din municipiul Iaşi, valabile în anul şcolar curent, însoţite de un act de identitate.
În Bucureşti, contravaloarea unei călătorii cu mijloacele Societăţii de Transport Bucureşti este de 1,3 lei - pe linii urbane, 3,5 lei - pe linii expres şi 1,5 lei - pe linii preorăşeneşti (regionale). La Cluj-Napoca şi Iaşi tarifele au fost majorate în toamna anului trecut, un bilet cu o călătorie având preţul de 2,5 lei, iar biletele cu două călătorii 5 lei.