Trei arhierei au târnosit mănăstirea de la Sita Buzăului

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 07 August 2012

Biserica mănăstirii de la Sita Buzăului, din judeţul Covasna, a fost sfinţită la praznicul Schimbării la Faţă de trei arhierei şi peste 50 de preoţi. Sărbătoarea românilor din această parte a ţării a adunat sute de pelerini din întregul Ardeal şi de mai departe.

La slujba de târnosire, soborul de arhierei a fost format din Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, IPS Arhiepiscop Ioan şi Preasfinţitul Paisie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Soborul de preoţi a numărat peste 50 de preoţi din Episcopia Covasnei şi Harghitei, Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Timişoarei şi alte eparhii. Biserica a fost târnosită după întreaga rânduială, asemenea şi Sfinta Masă, pictura şi icoanele de pe catapeteasmă.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în faţa paraclisului de la corpul de chilii, credincioşii având posibilitatea să intre în acest răstimp în Sfântul Altar pentru a se închina.

Înainte de începerea slujbei religioase, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a explicat credincioşilor întreaga rânduială de la sfinţirea unei biserici. La Sfânta Liturghie, IPS Arhiepiscop Ioan a tâlcuit Evanghelia citită la praznicul Schimbării la Faţă a Mântuitorului Hristos.

"Dialogul dintre Hristos şi cei doi profeţi ai Vechiului Testament a avut loc, după litera Scripturii, pe Muntele Taborului. Dar vă spun că acest dialog a avut loc în Rai, pentru că Raiul este acolo unde se află Hristos. Muntele Taborului pentru acel moment era Raiul şi Hristos grăia în Rai cu ei. De aceea, trebuie să avem nădejde şi să cinstim sfinţii canonizaţi ai Bisericii noastre şi ai Bisericii universale, pentru că ei grăiesc astăzi în Rai cu Hristos", a subliniat IPS Arhiepiscop Ioan.

Ierarhul şi-a exprimat recunoştinţa faţă de toţi binefăcătorii mănăstirii. IPS Arhiepiscop Ioan a mulţumit celor doi ierarhi invitaţi, preoţilor prezenţi şi obştii monahale pentru organizarea sărbătorii. Cuvintele de felicitare şi de binecuvântare ale IPS Mitropolit Laurenţiu au încheiat manifestările.

"Un simbol al unităţii credincioşilor ortodocşi români"

Mănăstirea de la Sita Buzăului, unde vieţuiesc 20 de maici, este cunoscută în zonă ca un Tabor al românilor ortodocşi. Situată la altitudinea de 700 de metri, în depresiunea intracarpatică de la "Cotul cel Mare", mănăstirea zidită cu multă trudă în anii de după Revoluţia din 1989 a devenit "un simbol al unităţii credincioşilor ortodocşi români din Covasna şi Harghita, precum şi a fraţilor întru credinţă şi neam de pretutindeni", după cum consemnează hrisovul de la sfinţire.

Frumuseţea locurilor de la extremitatea sudică a judeţului Covasna i-a deteminat în 1997 pe Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi pe parohul de la Sita Buzăului, actualul protopop de Întorsura Buzăului, părintele Florin Tohăneanu, să întemeieze mănăstirea pe terenul donat de familia Gheorghe şi Maria Muscalu. În 2000, a venit duhovnic la mănăstire părintele Ghenadie Trif, de la Mănăstirea Frăsinei, iar în 2001 a fost numită stareţă monahia Loida Iovănesc.

Biserica sfinţită luni, 6 august, a fost zidită în 2002-2004. Prima Liturghie a fost oficiată pe 19 decembrie 2004, iar pictura a fost realizată în 2007-2010 de o echipă condusă de pictorul Vasile Buzuloi.

Urcuş duhovnicesc pe Taborul Hunedoarei

La praznicul Schimbării la Faţă, credincioşii hunedoreni urcă în pelerinaj la Schitul de la Măgureni, în Protopopiatul Orăştie. "Taborul Hunedoarei", cum a fost denumit de Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, este situat în Munţii Şureanu, la 1.300 - 1.400 metri altitudine. Cu prilejul hramului, Preasfinţitul Părinte Gurie a slujit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Preasfinţitul Gurie a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi şi a mulţumit soborului slujitor şi credincioşilor pentru efortul de a urca la Schitul Măgureni pentru a se bucura de lumina necreată a rugăciunii euharistice, precum oarecând ucenicii Domnului în Muntele Taborului. (Diac. Nestor Dinculeană)