Trei-frați-pătați, o plantă cu proprietăți antibacteriene

Un articol de: Daniela Troia - 11 Mai 2020

Panseluța, cum i se mai spune plantei trei-frați-pătați, crește în sălbăticie, în toată Europa și America de Nord. Ea a fost apreciată pentru frumusețea și proprie­tă­țile medicinale pe care le are încă din cele mai vechi timpuri. Ne­nu­­mărate remedii naturiste folo­sesc panseluțele ca ingredient. Unguentele și cremele cu panse­luță au proprietăți antibacteriene și antifungice.

Părțile utilizate ale plantei sunt florile, tulpina și rădăcinile. Planta se dezvoltă din iunie până în august și se usucă pentru utilizare ulterioară. Se găsește pe pajiști întinse, precum și pe terenurile pustii, cu soluri acide și neutre. Rădăcinile sunt de tip rizom, tulpina este fără perișori și ramificată. Nu are rozetă de frunze la bază, iar florile sunt laterale și solitare, menținute de pedunculi lungi, corola fiind în culori albastre, violet, alb sau albastru. Adesea, se găsește pe două tonuri: galben și violet.

Panseluța este o plantă medicinală binecunoscută și ale cărei activități biologice sunt asociate capacității sale antioxidante. Cu o istorie lungă a utilizării, aceasta este indicată în tratamentul pentru astm, epilepsie, boli de piele (psoriazisul, acneea, eczema, pruritul, impetigo, dermatita seboreică). Are efect depurativ, expectorant, emolient, vulnerar și laxativ. 
Proprietățile antitusive ale plantei ajută în tratarea afecțiu­nilor respiratorii, cum ar fi ast­mul, bron­șita. De asemenea, calmează infla­mațiile și iritațiile laringelui și elimină secrețiile. Cel mai bun mod de a trata astfel de afecțiuni este acela de a consuma ceai sau infuzie de panseluțe, făcut cu flori uscate și frunze înmuiate în apă fierbinte. Adăugați miere sau suc de lămâie după gust. Salicilatele din panse­luțe acționează și ca antiinflamatoare. Acest lucru face ca panseluţa să fie un tratament eficient pentru reumatism și artrită.

Planta este indicată și pentru a reduce vânătăile și capilarele rupte, prin stabilizarea pereților vaselor de sânge, dar și pentru infecțiile vezicii urinare. Consumul regulat de infuzie de panseluță poate reduce tensiunea arterială și poate preveni insuficiența cardiacă. Șampoanele cu extract de panseluță pot hrăni și condiționa scalpul, păstrându-l sănătos și îmbunătățind calitatea firului de păr.

Forme de utilizare

Infuzia - Se face prin adăugarea a două lingurițe de plantă la o cană de apă, care este apoi acoperită, pentru a infuza. În mod similar, ceaiul se face prin turnarea unei căni de apă fierbinte peste două lingurițe de plantă. Este recomandat să beți ceaiul cu o jumătate de oră înainte de masă, pentru cele mai bune rezultate. 

Atunci când decideți să consumați ceai de panseluță, asigurați-vă că utilizați numai flori care sunt cultivate organic. Cel mai bine ar fi să cultivați un lot de panseluțe pentru a asigura calitatea ceaiului dumneavoastră. Frunzele bazale, dacă sunt colectate în primăvară, vor avea un conținut de două ori mai mare de vitamina C decât aceeași cantitate de portocale și de două ori mai multă vitamina A față de spanac. Puteți planta panseluțe în grădină sau le puteți păstra în ghivece, pe pervaz. Vor avea nevoie de umbră, în plină căldură a verii. 
Ceai nutritiv - Se obține din combinația, în cantități egale, de frunze uscate de păpădie, urzică, trifoi roșu, panseluță și mentă.

Ceai calmant - Obținut din panseluțe, frunze și flori de tei și floare de lavandă, acest ceai poate fi un excelent sedativ natural. 

Ceai bogat în minerale - Din combinația de flori de panseluțe, lucernă, coada calului, ovăz, trifoi roșu, frunză și flori de păducel, mu­șe­țel și frunze de zmeură se poate obține un ceai bogat în vitaminele C și A, dar și în fier și calciu.