Trei ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie la o mănăstire arădeană
Duminica a 4-a după Rusalii a fost un prilej de sărbătoare duhovnicească pentru Mănăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul” din cartierul arădean Gai. Trei ierarhi ai Bisericii noastre s-au reunit în rugăciune, săvârșind împreună Sfânta Liturghie: Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul ortodox român al Oradiei, și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria.
Ierarhii au săvârșit Sfânta Liturghie înconjurați de un sobor de slujitori format din clerici din cele trei eparhii, din care a făcut parte și părintele Clement Iordache, slujitor al cunoscutei vetre monahale de la marginea Aradului. La slujbă au participat maica stareță Ecaterina Joldeș, alături de soborul de monahii, precum și numeroși credincioși. La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită și slujba Parastasului pentru Maria Drincec, mama Preasfințitului Părinte Sofronie, care s-a născut în județul Arad și s-a mutat la cele veșnice la Oradea, în urmă cu șase luni, în ultima zi a anului trecut.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Sofronie a tâlcuit pasajul evanghelic duminical, al vindecării slugii sutașului, vorbind despre iubirea milostivă a centurionului roman păgân care, din milă față de unul din supușii săi, nu a pregetat să renunțe la sine însuși și la preceptele religiei sale pentru a cere ajutorul lui Iisus Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre. Ierarhul a subliniat că Domnul, numai prin puterea cuvântului, bazată și pe credința sutașului, l-a vindecat pe slujitorul acestuia, și a arătat că și astăzi credința puternică și rugăciunea stăruitoare străbat cerurile și imploră bunătatea divină pentru iertare și vindecare.
Totodată, slujirea de la Mănăstirea Arad-Gai a fost și un prilej de amintire și bucurie duhovnicească legată de începuturile slujirii Episcopilor Sofronie al Oradiei și Siluan al Ungariei care, vreme de un an de zile, au fost ieromonahi în acest așezământ monahal, împlinind trebuințele liturgice și duhovnicești ale obștii monahale și ale unui număr mare de tineri din orașul Arad și din împrejurimi care și-au îndreptat pașii spre această vatră monahală, în căutarea lui Dumnezeu și a unei vieți spirituale autentice.
La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a vorbit despre bunele relații dintre aceste eparhii vecine și despre păstrarea unității în viața bisericească. Totodată, ierarhul a evocat personalitatea Mariei Drincec, pe care a cunoscut-o personal, apreciindu-i credința și spiritul de jertfelnicie.