Trei ierarhi au sfințit o veche biserică renăscută din Dobrogea
Biserica medievală din localitatea tulceană Niculițel, așezată sub ocrotirea Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare, Arhiepiscopul Alexandriei, a fost târnosită sâmbătă, 5 octombrie, de trei ierarhi, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Slujba de sfințire încununează eforturile de restaurare demarate în urmă cu cinci ani printr-o finanțare din fonduri europene.
Credincioșii din localitatea Niculițel, județul Tulcea, au trăit sâmbătă un moment istoric pentru comunitatea lor, în această zi fiind sfințită biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Atanasie cel Mare”, care datează din secolul al 13-lea. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, a transmis TRINITAS TV.
Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată de soborul de clerici în frunte cu cei trei ierarhi români la Altarul de vară amenajat în vecinătatea ctitoriei medievale.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a arătat faptul că acest sfânt lăcaș dă mărturie peste veacuri despre prezența mișcării isihaste printre nevoitorii dobrogeni de acum șapte veacuri. „O cetate a sufletului situată la o mică distanță de martyriconul Sfinților Zotic, Atal, Camasie și Filip, această biserică ne arată un zid de rugăciune păstrat de configurația hercinicilor, stâncă puternică, iar în centru un chivot din secolul al 13-lea, care nu este altceva decât unul dintre centrele sigure ale isihasmului timpuriu al ucenicilor Sfântului Grigorie Sinaitul. Hramul acestei bisericuțe este Sfântul Atanasie cel Mare, cel care pentru prima dată a arătat că îndumnezeirea omului este rugăciune neîncetată. Cu emoție și evlavie am văzut refăcută cetatea isihasmului lângă cetatea martirică într-un loc al liniștii și al păcii unde vrednicul de pomenire Arhiepiscop Antim Nica a pregătit momentul de acum, iar astăzi, prin proiectul Preasfințitului Părinte Episcop Visarion, ne-a dat un centru al rugăciunii neîncetate din inimi, al brațelor deschise spre mai multă solidaritate și pace între noi toți”, a spus Arhiepiscopul Dunării de Jos.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Episcop Visarion a vorbit despre eforturile de restaurare și conservare a vechii bisericuțe, care a fost adusă la strălucirea de odinioară. „O biserică istorică, având obârșia în secolul al 13-lea, este până în prezent o candelă aprinsă nord-dobrogeană întru păstrarea credinței ortodoxe și a românismului pe aceste plaiuri dintre Dunăre și Mare. Această biserică a renăscut și de astăzi înainte va fi un altar primitor pentru toți credincioșii care în duminici și sărbători vor veni să se împărtășească din cuvântul Evangheliei și să primească binecuvântarea de la Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa.
La final, chiriarhul Tulcii a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în demararea lucrărilor de restaurare a sfântului lăcaş. Astfel, părintele paroh Iulian Talpiș a fost hirotesit iconom stavrofor, iar toți cei care au sprijinit execuția proiectului de restaurare au primit din partea ierarhului tulcean diplome de apreciere. Cei trei ierarhi care au săvârșit slujba de târnosire au primit, de asemenea, din partea parohiei tulcene câte o icoană cu chipul sfântului ocrotitor al bisericuței sfințite.
Complexul arhitectonic al Bisericii „Sfântul Ierarh Atanasie cel Mare” din Niculițel a fost adus la frumusețea originală în cadrul proiectului „Conservare, restaurare și punere în valoare Biserica «Sf. Atanasie» - cu amenajare incintă, construire corp anexă și iluminat arhitectural”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.